Rectificarea bugetară a tăiat 2,3 miliarde de lei de la Ministerul Agriculturii. Lovitură fără precedent pentru fermieri: Rezultatele vor fi catastrofale
Luni seara, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, a postat pe pagina de socializare un mesaj în care spune că, după rectificarea bugetară, suma de 2,3 miliarde de lei a fost tăiată de la Ministerul Agriculturii.
Daniel Botănoiu mai spune că suma este una foarte mare, reprezentând ”cea mai mare tăiere suferită de un minister, iar sacrificiul va avea repercursiuni pe termen lung”.
”Fermierii plătesc în continuare oalele sparte, chiar și după ce responsabilii de spargerea lor au fost înlocuiți… Pentru că incompetența pare să fie un dăunător foarte agresiv greu de stârpit.
Și uite așa, după ce au trecut prin toate furcile caudine, fermierii și agricultura României au primit o nouă lovitură la final de an. Acum, chiar înaintea Sărbătorilor de Crăciun, în Postul Nașterii Mântuitorului, aflăm că rectificarea bugetară taie 2,3 miliarde de lei din bugetul și așa secătuit al ministerului agriculturii. Este o sumă foarte mare, cea mai mare tăiere suferită de un minister, iar sacrificiul va avea repercusiuni pe termen lung.”, notează acesta.
Este nevoie de măsuri dure pentru ca fermierii să nu mai rămână fără bani
De asemenea, Daniel Botănoiu a mai notat pe rețeaua de socializare că s-a ajuns în această situație din cauza managementului defectuos. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii mai spune că este nevoie de un sistem prin care ”fiecare să dea socoteală pentru ceea ce face”.
Daniel Botănoiu face referire la fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, despre care secretarul de stat spune că ar trebui să plătească pentru incompetența sa, pentru relele intenții și pentru dobânzile ”pe care le vom plăti cu toții”.
Secretarul de stat mai spune că în lipsa unor astfel de măsuri, fermierii vor rămâne fără bani pentru investiții, în timp ce ”rezultatele vor fi catastrofale nu doar la nivel de afaceri în agricultură”.
”Cum s-a ajuns aici este bine de știut, pentru că este grav să tot trecem peste management defectuos, peste incompetență, peste nesimțire. Și va trebui instituit un sistem prin care să dea fiecare socoteală pentru ceea ce face. De pildă, fostul ministru Oros ar trebui să plătească pentru că a avut bani în bugetul ministerului, dar a refuzat să-i direcționeze pentru agricultură și industria alimentară.
Și ar trebui să plătească nu doar pentru incompetență sau rele intenții…, ci și pentru dobânzile pe care le vom suporta noi toți. Pentru că banii ceruți de el au fost obținuți prin împrumuturi de către Ministerul Finanțelor Publice.
Și știm foarte bine că orice împrumut înseamnă dobânzi mari. Fără astfel de măsuri luate vom păți mereu același lucru, iar fermierii vor rămâne fără bani pentru investiții. Rezultatele vor fi catastrofale nu doar la nivel de afaceri în agricultură, ci va fi afectată siguranța alimentară. Cine își dorește asta?”, notează secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Fermierii români au nevoie de ajutor
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au vizitat luni, 29 noiembrie, o fermă de crescut pui din localitatea Frânceşti şi o fabrică de nutreţuri combinate din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea. În urma viziatei, Nicolae Ciucă a subliniat că „fermierii români au nevoie de ajutor”.
După intrarea României în UE, grupul cu capital românesc 100%, din care fac parte cele două unităţi de producţie moderne şi tehnologizate, a investit peste 100 de milioane de euro. În acest context, premierul a sublinat că a vorbit despre „principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii”, dar şi despre „modalităţile concrete de remediere a acestora.”
„Am discutat despre principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii, precum şi despre modalităţile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanţ de producţie a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaje pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi controlate a păsărilor, reproducţie, creşterea puilor, abatorizare, tranşare, ambalare şi distribuţie la nivel naţional şi internaţional”, a declarat Nicolae Ciucă.
Sunt necesare proiecte pe termen mediu şi lung care să ajute dezvoltarea
De asemenea, acesta a mai spus că sunt necesare proiecte pe termen mediu şi lung care să ajute dezvoltarea în domeniu agriculturii şi a anunţat că împreună cu ministrul Agriculturii a convenit să stabilească un mecanism de dialogare cu fermierii şi agricultorii români.
„Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislaţia, cât şi mecanismele de finanţare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum şi pentru a le deschide oportunităţile oferite de Piaţa Unică europeană. Pentru a reuşi acest lucru, avem nevoie de previziune şi proiecte pe termen mediu şi lung, coerenţă în procesul de planificare şi o stabilire a priorităţilor. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor şi agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a conchis premierul.