Cu toate acestea, nu a uitat de România și continuă să îi iubească pe români. Vine în țară cât de des poate și se implică într-o multitudine de proiecte de binefacere. Marea performanță i-a călit caracterul și a ajutat-o să treacă peste greutăți, iar acum, poate să spună că știe care sunt lucrurile importante în viață. 

Primele salturi

Ca să reușești, ai nevoie de modele, de oameni care să îți fie alături și să te inspire. Nadia Comăneci a fost un sportiv de geniu, dar, așa cum recunoaște, cariera i-a fost marcată de cei de lângă ea. „Am primit multe sfaturi de la părinți și de la antrenorii mei. Îmi spuneau că trebuie să muncesc și să lupt pentru ceea ce îmi doresc”, spune fosta mare gimnastă. A respectat sfaturile, iar cu sacrificii enorme, a obținut note de 10 și medalii de aur. Totuși, întrebată care este cea mai mare realizare, ea nu vobește despre victorii sau despre performanțe. „Familia frumoasă pe care o am, cel mic și soțul, pe care îi iubesc enorm, este cea mai mare realizare. În ceea ce privește celelalte lucruri, românii sunt în măsură să decidă”, mărturisește Nadia Comăneci. Tot pentru familie, îi place să gătească. Nu este neapărat un hobby, dar o face cu mare drag. Și acum, la zeci de ani de zile de când a renunțat la sportul de performanță, Nadia Comăneci face zilnic mișcare. De asemenea,  mai ales când este pe drumuri, îi place să citească. 

Implicarea face diferența

Nadia Comăneci a reușit în viață lucruri la care ații doar visează. Acesta este poate și motivul pentru care se simte obligată să se implice în numeroase programe de binefacere. “Cultura americană m-a învățat că este bine să dau ceva înapoi societății, așa că am câteva proiecte de  suflet, pe care încerc să le cresc”, spune cea mare gimnastă din lume. Este vorba aici despre Fundația Nadia Comăneci, care are ca obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței, despre Special Olimpics International, o organizație globală care contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi prin intermediul programelor de pregătire şi al competițiilor, și despre Centrul socio-medical „Sfântul Spiridon – Vechi“. De asemenea, Nadia Comăneci s-a implicat și în proiecte punctuale care sprijină mișcarea sportivă și foști performeri care a probleme după terminarea carierei.  

Citiţi şi Povestea Gabrielei Firea, jurnalistul care a ajuns primar al Capitalei

Citiţi şi Povestea Ancăi Vlad, femeia care a creat "Farmacia Inimii, Catena"

Citiţi şi Povestea Laurei Codruţa Kovesi, femeia în care românii au cea mai mare încredere!

Citeşte şi Povestea Ancăi Dragu, a doua femeie ministru al Finanţelor din istoria României

Site-ul capital.ro vă prezintă în fiecare zi din luna martie portretul unei femei de succes din România, extras din ultima ediţie a Top Capital 50 Femei de Succes, publicat la finalul anului trecut.