Aceasta este cea mai fericită țară din lume! Dar în ciuda acestui lucru, până de curând, s-a confruntat cu un fenomen foarte periculos. Iată cum a reușit să remedieze situația.
Finlanda a redus până la jumătate numărul de sinucideri
Deși este acum recunoscută drept cea mai fericită țară din lume, Finlanda a avut până nu demult una dintre cele mai mari rate ale mortalității prin sinucidere.
Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, țara a reușit să reducă la jumătate numărul cazurilor de sinucidere.
Anul 1990 a reprezentat „cel mai întunecat an din istoria Finlandei în ceea ce privește mortalitatea prin sinucidere”, explică Timo Partonen, profesor cercetător la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL).
În acel an, conform datelor THL, 1.512 de persoane și-au pus capăt vieții, cifră extrem de ridicată pentru o țară cu o populație sub 5 milioane de locuitori, la acea vreme.
În prezent, populația Finlandei a crescut la 5,6 milioane de locuitori. În 2022, s-au înregistrat 740 de cazuri de sinucidere – doar puțin peste media Uniunii Europene, scrie The Guardian.
„Sunt unii ani în care [rata sinuciderilor] crește, apoi următorul an scade, apoi merge în jos, jos, jos și apoi se oprește din nou”, a spus Partonen.
În ce a constat proiectul național de prevenire a sinuciderilor
Printre inițiativele care au contribuit la această îmbunătățire se numără și proiectul național de prevenire a sinuciderilor. Acesta s-a desfășurat în perioada 1986-1996 și a dus la o reducere a ratei mortalității prin sinucidere cu 13%.
Succesul acestui program se datorează îmbunătățirii serviciilor de îngrijire pentru tratarea bolilor depresive, creșterii capacității de diagnosticare rapidă a problemelor de sănătate mintală și dezvoltării unor tratamente mai eficiente, spune Partonen.
De asemenea, au fost implementate metode mai eficiente pentru tratarea altor tulburări psihice, inclusiv a dependenței de alcool și a tulburărilor de personalitate.
Dar în ciuda impactului pozitiv al acestor schimbări, mulți dintre cei afectați nu primesc ajutor. Acest lucru se întâmplă fie pentru că nu doresc să îl primească, fie pentru că tratamentul pe care îl urmau a fost întrerupt.
Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) a introdus un nou program de prevenție pentru perioada 2020-2030, în speranța de a reduce și mai mult numărul de sinucideri, concentrându-se în special pe educația publicului, a jurnaliștilor și a furnizorilor de servicii medicale.
Poziția geografică și vremea din Finlanda nu influențează rata mare a sinuciderilor
Potrivit lui Partonen, poziția geografică și condițiile meteorologice din Finlanda nu sunt factori majori care să influențeze rata mare de sinucideri.
„De fapt, numărul sinuciderilor sunt la cel mai mic nivel în timpul iernii: decembrie, ianuarie, februarie”, spune el.
Motivul exact nu este cunoscut, dar rata sinuciderilor este cea mai ridicată în primăvară și la începutul verii. Acest lucru ar putea fi influențat de schimbările de temperatură și de expunerea la lumină din mediu, spune Patronen.
„Oamenii știu că dacă au fost depresivi luni sau chiar ani, de obicei, primăvara este cea mai dificilă perioadă pentru ei”, a explicat acesta.
Această tendință este universală. Tipare similare sunt observate atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, și în culturile occidentale, precum și în cele orientale.
„Dacă ești depresiv, creierul și corpul reacționează diferit la creșterea expunerii la lumina soarelui. Ar putea să te facă să suferi mai mult de insomnie, spre exemplu. Devii mai neliniștit, anxios, astfel că nivelul de anxietate crește și îți poate agrava depresia”, spune Patronen.