O răceală puternică, despre care credem că ar fi „cea mai urâtă gripă”, ar putea fi, de fapt, Covid-19, sugerează un om de știință din Marea Britanie. Expertul avertizează că simptomele, care nu mai sunt cele clasice, s-au schimbat și nu trebuie confundate. Concluzia sa vine în contextul în care numeroase persoane au raportat că au suferit o răceală ”extrem de severă”, care i-a ținut la pat săptămâni la rând.
Profesorul Tim Spector, cercetător principal al aplicației ZOE Covid, a avertizat că o confundare a Covid cu o răceală se poate face cu ușurință, ducând la răspândirea virusului, relatează The Mirror.
„Aceste simptome asemănătoare răcelii ar putea fi de fapt Covid”, a spus profesorul britanic, potrivit Walesonline.
Susan Hopkins, consilier medical principal al Autorității pentru Sănătate şi Securitate din Marea Britanie, a confirmat că agenția „a fost informată cu privire la unele zone care raportează rezultate pozitive ale testelor de flux lateral, care, ulterior, cu teste PCR, au ieșit negative”.
„Eu și colegii mei am văzut numeroși pacienți cu ceea ce am considera simptome Covid foarte tipice. Câțiva dintre acești pacienți au efectuat mai multe teste de flux lateral, toate pozitive, iar apoi au decis, pe bună dreptate, să facă un test PCR, care a ieșit negativ”, spune Dr. Lucy Pocock, medic de familie de la Cadbury Heath Healthcare.
Simptomele COVID la cei vaccinați
Cercetările din aplicația ZOE Covid arată primele cinci simptome ale celor vaccinați cu ambele doze, dar care s-au infectat ulterior: dureri de cap, curgerea nasului, strănut, dureri în gât și pierderea mirosului.
Respirația dificilă, febra și tusea persistentă, considerate anul trecut în primăvară semnele infectării cu Covid, au devenit acum al 29-lea, al 12-lea și, respectiv, al 8-lea cele mai frecvente simptome.
Clasicele simptome ale COVID sunt mai rare
Simptomele infectării la persoanele care au primit ambele doze de vaccin au fost asemănătoare cu cele ale unei răceli. NHS precizează că aceeste simptome sunt curgerea nasului, dureri în gât, dureri de cap, tusea și pierderea mirosului.
Profesorul Tim Spector a declarat: „Marea Britanie are încă mai multe cazuri decât cea mai mare parte a Europei și cred că acest lucru este cauzat de două lucruri: primul este lipsa măștilor și a distanțării sociale, iar al doilea ignorarea simptomelor”.
„Ar trebui să fim atenți la simptome precum dureri în gât, curgerea nasului și strănutul. Clasicele simptome – tuse, febră și lipsa mirosului- sunt mai rare acum, însă guvernul nu a făcut nimic. Aproximativ una din 80 de persoane din Marea Britanie are Covid. Dacă nu vom spune că aceste simptome asemănătoare răcelii ar putea fi Covid, vom continua să avem aceste cifre ridicate”, susține profesorul.