Cea mai ieftină benzină. Prețul carburanților în România, astăzi, 9 martie 2024

benzina

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai ieftină benzină. Prețul carburanților în România, astăzi, 9 martie 2024. Sâmbătă, prețul motorinei a scăzut ușor după creșterile înregistrate în zilele precedente.

Prețul carburanților în România, 9 Martie

Sâmbătă, cea mai accesibilă benzină standard se vindea la prețul de 7,08 lei, similar cu cel din ziua de joi, și poate fi găsită la o stație Petrom din București, situată în strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sectorul 5.

Pragul de 7 lei pe litru de benzină nu a mai fost depășit încă din toamna anului trecut.

La celelalte stații din Capitală, benzină standard poate fi găsită la prețuri cuprinse între 7,09 și 7,27 lei, înregistrând o ușoară scădere față de zilele anterioare.

În ceea ce privește benzina premium, prețurile se situează între 7,59 lei și 7,91 lei, menținându-se la același nivel cu zilele precedente.

Cât este litrul de motorină

Prețul minim pentru motorină standard în București este de 7,44 lei pe litru, în scădere față de 7,46 lei pe litru, în comparație cu ziua de joi, și poate fi găsit la o stație Socar din București, situată în strada Vasile Lascăr nr. 141A.

Prețul maxim atinge 7,65 lei pe litru, stagnând la acest nivel.

Prețul motorinei premium se situează între 7,82 lei pe litru și 8,15 lei pe litru, de asemenea, stagnând față de zilele precedente.

Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard a depășit 8 lei, în timp ce motorina standard a depășit 9 lei pe litru.

De ce cresc prețurile la pompă

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unui studiu, că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile. Acesta a reanalizat modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei, reflectând valoarea determinată de cerere, ofertă și tranzacțiile efectuate între traderii de pe piața angro a combustibililor. Deși cotațiile Platts nu sunt publice, ele urmează, pe termen lung, același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețul la pompă al carburanților în România crește și el, iar când cotațiile scad, prețul la pompă al carburanților scade în consecință.

Majoritatea ajustărilor prețurilor la pompă se realizează în decursul unei săptămâni, atât în cazul creșterii, cât și al scăderii cotațiilor internaționale de referință Platts.