Domnul Alexu Molodoi, director tehnic în cadrul grupului de firme Almos Agrorom, este unul din profesioniștii cu experiență din județul Neamț. Atât domnia sa, cât și investitorii pentru care lucrează, au înțeles importanța protejării investiției agricole împotriva riscurilor specifice.
Pe ce culturi s-a axat anul acesta societatea pe care o reprezentați?
AM: Societatea Almos Agrorom, care exploatează terenuri în județul Neamț, are în folosință aproximativ 6.000 de hectare, cu o structură de culturi de 2.000 de hectare de cereale păioase, 1000 de hectare de rapiță, 1.000 de hectare de sfeclă de zahăr, muștar 1.000 de hectare și alte plante… pentru prima dată avem anul acesta Faselia și ridichi de ulei.
Când ați încheiat prima asigurare? Ce v-a determinat să vă asigurați?
AM: Fiecare cultură, în funcție de termenul limită, respectiv 15 decembrie sau 1 iunie, a fost asigurată. Aceasta a fost politica noastră încă din 2006 când am început să cultivăm în zonă și chiar aș vrea să menționez o situație mai neobișnuită în care ne-a fost de folos polița de asigurare. Noi am avut o problemă la APIA cu teledetecția. Pur și simplu, prin teledetecția din satelit nu a putut fi identificată cultura respectivă.
În această situație noi am putut demonstra înființarea acelei culturi cu polița de asigurare. Faptul că, la încheierea asigurării, inspectorul de risc a venit, a făcut fotografii și a evaluat parametrii culturii respective, consemnând aceste informații în documentele de asigurare, s-a dovedit util într-o situație cu totul neașteptată.
În ce măsură este important pentru afacerea dumneavoastră (în funcție de suprafața cultivată și de tipul culturilor) să contractați un program de asigurări? Ce polițe ați încheiat, concret?
AM: Acum este o problemă cu Legea 381/ 2002, mai exact cu faptul că nu se mai acordă acele despăgubiri de la stat pentru daunele provocate culturilor agricole de alți factori de risc, în general neasigurabili. De exemplu, noi suntem foarte expuși la riscul de îngheț peste iarnă, pe care nu îl asigură nicio societate de asigurări. De exemplu, să spunem că aveam 200 de hectare de rapiță asigurate la Groupama pentru îngheț timpuriu de toamnă sau pentru îngheț târziu de primăvară, dar nu și pentru îngheț peste iarnă. Dacă peste iarnă se înregistrau temperaturi de -20 de grade Celsius timp de 4-5 zile consecutiv, acea cultură era compromisă dacă nu era acoperită cu zăpadă. În această situație noi făceam o notificare la Primărie, se întrunea comisia de specialitate, inclusiv cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ai Direcției Agricole, aceștia evaluau pagubele și, în virtutea Legii 381, despăgubirea era plătită de Guvern. Condiția era doar ca acea cultură să fi fost asigurată, iar despăgubirea acoperea cheltuielile cu înființarea culturii, pe baza devizului tehnologic.
Totuși faptul că, la încheierea asigurărilor pentru culturi, statul subvenționează 50% din prima de asigurare este un sprijin pentru fermieri și o încurajare pentru asigurarea culturilor.
Care sunt punctele forte ale asigurărilor încheiate ? Dar punctele slabe?
AM: De-a lungul timpului noi am lucrat cu diferite societăți de asigurare, având o colaborare foarte bunĂ cu unele dar și probleme cu altele, fapt ce a determinat încetarea colaborării cu o parte dintre ele. În prezent, unul din avantajele colaborării cu Groupama Asigurări este tocmai faptul că suntem notificați din timp cu privire la scadențele primelor de asigurare. Nu este o obligație contractuală, dar cu toate acestea salariații Groupama vin în sprijinul nostru cu acest mod de lucru.
Concret, cota de primă foarte bună, posibilitatea de plată a primei de asigurare în rate, notificarea din partea Groupama la scadența ratelor pentru a nu risca să ieșim din asigurare și, mai ales, promptitudinea și corectitudinea în despăgubire ne confirmă că Groupama Asigurări este un partener de încredere. De asemenea, acordarea unei reduceri pentru an fără daună este un avantaj pentru noi. Sunt situații în care, pentru o daună, e mai avantajos să nu apelăm la polița de asigurare, deoarece valoarea despăgubirii e mai mică decât reducerea care se va obține în anul următor.
În afară de culturile agricole, toate utilajele, clădirile, mașinile și stocurile de producție sunt asigurate. Iar în privința culturilor, un avantaj important oferit de Groupama Asigurări este acoperirea riscului de incendiu din orice cauză.
Ați cumpărat produsele standard vândute de compania de asigurări, sau ați identificat, împreună cu aceștia, produsul/programul de risc potrivit afacerii dumneavoastră? În acest context, cum ați defini profesionalismul vânzatorilor de asigurări agricole? Dar al personalului de la daune?
AM: La încheierea contractului de asigurare nu am negociat modificări ale pachetului de acoperiri. Singura solicitare suplimentară, să spunem așa, a fost ca în momentul în care apare o pagubă pe o anumită solă și este considerată aproape de daună totală, să utilizăm metoda comparației. Deoarece asigurarea este încheiată ținând cont atât de cheltuiala cu înființarea culturii, dar și de venitul potențial, am negociat ca despăgubirea daunelor să fie făcută și pe principiul comparației: o solă vecină, cultivată în aceleași condiții, cu aceeași tehnologie, este folosită ca martor la momentul recoltării.
În privința profesionalismului, reprezentanții Groupama nu ne-au dezamăgit. Atât competențele tehnice manifestate la momentul încheierii asigurării și preocuparea pentru client și după semnarea contractului, cât și eficiența și promptitudinea procedurilor de despăgubire, sunt motivele pentru care apreciem parteneriatul cu Groupama Asigurări.
"Cota de primă foarte bună, posibilitatea de plată a primei de asigurare în rate, notificarea din partea Groupama la scadența ratelor pentru a nu risca să ieşim din asigurare şi, mai ales, promptitudinea şi corectitudinea în despăgubire ne confirmă că Groupama Asigurări este un partener de încredere."
Alexu Molodoi
Director tehnic – Almos Agrorom