În 20 – 25 octombrie vom închide dezbaterea publică şi în jurul datei de 1 noiembrie să-l adoptăm ca, după aceea, să pregătim sistemul ca acesta să aibă documentele necesare, informaţiile necesare, astfel încât aplicarea să se facă fără distorsiuni. De la 1 februarie am vrea să înceapă să producă efecte", a spus ministrul, într-o dezbatere pe teme de sănătate. 
Ministrul Eugen Nicolăescu a lăsat să se înţeleagă că este pregătit să demisioneze în cazul în care pachetul de bază nu va fi adoptat: "Nu sunt agăţat de postul de ministru, dar dacă nu se înţelege că nu este altă cale, nu este altă şansă pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă", a spus ministrul în weekend, la un post de televiziune.
Opiniile actorilor din sistemul sanitar cu privire la noul pachet de bază sunt mai ales negative:
Potrivit Federației Solidaritatea Sanitară, cetățenii care își plătesc asigurarea de sănătate sunt cei mai păgubiți prin noua formă a pachetului de bază, care spune că vor beneficia de aceleaşi servicii şi cei care plătesc şi cei care nu plătesc contribuţia la sănătate.
Totodată, mai mulți manageri de spitale și-au exprimat nemulțumirea referitoare la noul proiect de lege care spune că și cei care plătesc, dar și cei care nu plătesc, beneficiază de aceleași servicii medicale din pachetul de bază. "Cine va mai avea interesul să plătească?", se întreabă managerii de spitale, care se tem, alături de majoritatea actorilor din sistemul sanitar, că sistemul de asigurări sociale de sănătate de va prăbuși.
Cea mai aşteptată decizie din sănătate a fost conturată de Minister, sub forma unui proiect de lege care va rămâne în dezbatere publică până pe 25 octombrie. Forma nu este însă definitivă, iar de cât de mare sau mic este acest pachet depinde felia care le rămâne asigurătorilor privaţi de sănătate.