PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

Reprezentanții companiilor din Marea Neagră (Exxon, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas) au părăsit ședința Comisiei de Industrii, în semn de protest față de faptul că nu le este permis să-și susțină punctul de vedere.

Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental legea, așa cum trecuse săptămâna trecută de Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră (vezi amendamentele la Art. 19 din documentul atașat).

Astfel, impozitul pe veniturile suplimentare obținute din exploatările offshore a fost majorat, iar deducerea pentru investițiile realizate de operatori a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore.
Mai mult, amendamentele modifică substanțial procesul de autorizare a conductelor, ceea ce ar putea îngreuna realizarea proiectelor (Art. 8).

În plus, prevederile privind stabilitatea fiscală sunt modificate radical prin noile amendamente depuse azi de PSD (art. 20 și 21)

Modificările de ultim moment vin după ce Liviu Dragnea discutase cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, despre legea offshore.

Legea offshore este esențială pentru demararea extracției de gaze din Marea Neagră. Fără această lege promulgată, companiile care au realizat explorarea zăcămintelor nu pot lua decizia finală privind continuarea investițiilor sau stoparea lor. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:
OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

SURSA: g4media.ro