Cel mai avansat utilaj pentru construcţii la înălţime din lume este în România

Compania Industrial Access Romania, liderul pieţei româneşti în domeniul nacelelor şi platformelor pentru acces şi lucru la înălţime din România, a adus în ţară cea mai înaltă nacelă autopropulsată cu braţ telescopic din lume, 1500SJ.

1500SJ este singura nacelă din acest model achiziţionată de o companie din Europa de Est. Modelul a fost lansat în acest an la Conexpo-Con/AGG, cel mai important târg al industriei de construcţii, la nivel mondial, desfăşurat în Las Vegas.

La acest moment, sunt numai 27 de astfel de nacele comandate în Europa, din care 20 în Benelux, 6 în Europa de Vest şi una în Europa de Est.

 “Ne aşteptăm la recuperarea investiţiei în 3-4 ani, comparativ cu media obişnuită a altor utilaje, care este de până la 10 ani. Având în vedere caracterul de exclusivitate la nivel de Europa de Est al acestei achiziţii, preţul de închiriere al nacelei 1500SJ va fi de 12.000 de euro/lună, ceea ce reprezintă cu 80% mai mult decât preţul de închiriere perceput pentru modelul anterior din gamă”, arată Stefan Ponea, CEO & Managing Partner, Industrial Access.

Acest model asigură nu numai lucrul la o înălţime de aproximativ 50 de metri, în condiţii de productivitate şi siguranţă în exploatare maxime, ci şi atenţie faţă de funcţionalitatea şi estetica spaţiului înconjurător. Astfel, în construcţii precum cea care se desfăşoară acum la Teatrul Naţional din Bucureşti, schelele care îmbracă acum clădirea, care îngreunează circulaţia pietonală şi afectează estetica centrului oraşului, nu ar mai fi necesare în cazul utilizării nacelei 1500SJ.

1500SJ este un model inovator pentru categoria de utilaje din care face parte, care de obicei necesită condiţii speciale de transport şi plata taxelor aferente acestora. Designul său compact a fost creat astfel încât transportarea echipamentului să poată fi realizată pe un trailer obişnuit, eliminând plata taxelor pentru transport agabaritic.

Un astfel de utilaj este optim pentru proiecte de construcţii precum şantiere navale sau centrale termice, beneficiind totodată de un motor model Tier III, în care se regăsesc cele mai noi tehnologii de reducere a noxelor.

Istoria nacelei

Cel mai avansat utilaj pentru construcţii la înălţime, nacela, are o istorie foarte tânără, care începe spre finalul anilor ‘60, când John L. Grove s-a retras din fabrica de macarale pe care o construise împreună cu fratele său şi care devenise un lider în domeniu. În timpul unei vacanţe prin ţară, pe care şi-a luat-o cu această ocazie alături de soţia sa, s-a oprit să discute cu vechi parteneri de afaceri. În urma acestor întâlniri a identificat o piaţă neacoperită, generată de nevoia existenţei unui produs care să le permită oamenilor să lucreze în siguranţă şi rapid, la înălţime. Din această vacanţă s-a născut, astfel, cel mai mare producător de platforme de lucru mobile la înălţime, JLG. Prima nacelă a fost creată în anul 1970 iar primele utilaje din această categorie au ajuns în Europa în anul 1977.