Cea mai înaltă șosea din România. Transfăgărășanul și Transalpina sunt întrecute de un alt drum

Transfagarasan Transalpina

SURSA FOTO: colaj Dreamstime

Transfăgărășanul și Transalpina: două şosele adorate de şoferii din România şi de foarte mulţi străini, care vin la noi în ţară pentru a admira peisajele de neuitat. Când vine însă vorba despre cel mai înalt drum din România, ambele sunt întrecute de o altă şosea, mult mai puţin cunoscută.

Care este cel mai înalt drum din România? Foarte puţini pot să-l numească corect

Cel mai înalt drum din România nu este nici Transfăgărășanul, nici Transalpina, așa cum ar crede mulți români. Deși aceste două trasee din Carpații Meridionali sunt cele mai cunoscute și frecventate, ele sunt depășite de un alt drum situat în județul Argeș, puțin cunoscut de publicul larg.

Transalpina, care traversează masivul Părâng și atinge punctul său maxim în Pasul Urdele, la 2.145 metri, și Transfăgărășanul, care ajunge la 2.034 metri lângă Lacul Bâlea, sunt adesea considerate cele mai înalte drumuri din țară.

Cu toate acestea, ambele sunt întrecute de un drum din Argeș care urcă până la altitudinea de 2.350 de metri, traversând Masivul Iezer.

Drumul pornește din Lerești, lângă Barajul Râuşor, și urcă spre Culmea Portăreasa și Lacul Portăreasa, ajungând apoi pe creasta Iezerului, la Vârful Iezerul Mare, unde se atinge altitudinea maximă. Traseul continuă spre Crucea Ateneului și Culmea Văcarea, coborând spre Cabana Voina.

Acest drum spectaculos poate fi parcurs cu o mașină de teren, sau chiar cu un Logan, dacă nu ești prea atașat de el.

Deși este dificil la coborâre, traseul oferă o experiență deosebită, mai ales pe bicicletă, fiind ideal pentru pasionații de mountain bike.

Iată cum prezinta această rută Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, într-un interviu mai vechi acordat Adevărul.

„Începe la Lereşti, pe unul dintre braţele laterale ale Barajului Râuşor, Târgului, şi urcă spre Culmea Portăreasa şi Lacul Portăreasa, iar mai apoi pe creasta Iezerului, către Vârful Iezerul Mare, unde se atinge altitudinea maximă.

Drumul coboară apoi către Crucea Ateneului şi de acolo se pleacă către Culmea Văcarea şi coboară către Cabana Voina. Traseul este extraordinar, foarte frumos şi poate fi parcurs cu maşina.

Sigur cu un 4×4, dar se poate face şi cu Loganul, dacă nu ţineţi prea mult la el. Mai ales prima parte, până la Văcarea. Merge şi o camionetă! La coborâre, fiind însă mai abrupt, traseul e ceva mai dificil. Cel mai frumos este însă pe bicicletă!”, a explicat Ion Sănduloiu.

Iezerul are o privelişte panoramică către toţi munţii din jur

Zona este recomandată iubitorilor de natură și sporturi montane, oferind peisaje deosebite asupra Munților Ciucaș, Piatra Craiului, Făgăraș și Parâng. Vârfurile Negoiu și Moldoveanu par aproape de atins, iar în zilele reci și senine, priveliștea panoramică este de o claritate impresionantă.

Astfel, acest drum din Argeș, deși mai puțin cunoscut, oferă o experiență montană unică și merită explorat de toți cei pasionați de munte și aventură.

„Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu pot fi atinse cu mâna, evident, ca iluzie optică! Iezerul are avantajul de a fi ceva mai la sud faţă de linia Carpaţilor Meridionali, astfel că are o privelişte panoramică către toţi munţii din jur.

Se vede bine aproape tot: Făgăraşul, Căpăţânii, toţi munţii! Mai ales toamna şi iarna, când e frig şi întreaga umezeală condensează, iar cerul se limpezeşte, imaginea e ca de cristal. Se poate vedea chiar şi Parângul”, le-a mai transmis Ion Sănduloiu pasionaţilor de natură şi drumeţii.