Turkmenistan, țară situată în Asia Centrală. Statul se învecinează cu Kazahstan la nord, Uzbekistan la nord și nord-est, Afganistan la sud și sud-est, Iran la sud și Marea Caspică la vest. Cu o suprafață de 491.200 kmp, Turkmenistanul este dominat de deșert și are cea mai mică populație din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală—5,2 milioane locuitori (ianuarie 2014).

Capitala statului este la Așgabat, oraș cu o populație de aproximativ 700.000 de locuitori. Străzile din Aşgabat sunt goale, clădirile sunt goale, nu vezi magazine sau restaurante, toate monumentele sunt închinate liderilor şi familiei acestora.

Angajaţii care lucrează în sistemul de stat – de fapt peste 95% din totalul angajaţilor – pot obţine însă o serie de facilităţi. Astfel, după cinci ani de muncă în instituţiile de stat pot cumpăra un apartament la jumătate de preţ şi cu o dobândă de 1% pe an. Statul subvenţionează de asemenea benzina, lumina, apa şi căldura. Astfel, fiecare locuitor cu maşină are 150 de litri gratis în fiecare lună. Orice cantitate în plus este cum¬părată cu echivalentul a 0,6 lei pe litru. Apa este mai scumpă, respectiv circa 2 lei litrul. Apa se găseşte însă greu. Numărul magazinelor este foarte mic, la fel ca nu¬mărul restaurantelor sau al altor forme de comerţ. Mai mult, la ora 11 seara totul se închide în Turkmenistan, pre¬şe¬dintele dând ordin ca populaţia să doarmă la această oră.

Potrivit unui raport din 2014 al Human Rights Watch, Turkmenistan "este una dintre cele mai represive ţări din lume". "Această ţară nu permite libertăţi politice, religioase sau pentru mass-media. Apărătorii drepturilor omului sau alţi activişti se confruntă în permanenţă cu represalii din partea guvernului. Guvernul continuă să folosească închisoarea drept instrument pentru opozanţii politici, iar unele mici măsuri denumite reforme în acest domeniu nu pot schimba această realitate", se arată în raport.

Una dintre atracţiile ţării o reprezintă "Poarta spre Iad", un crater cu o deschidere de 70 de metri, care a fost creat în urma unui calcul greşit al oamenilor de ştiinţă ruşi în 1971. Aceştia au forat într-o peşteră şi au dat peste o bulă de gaz. Ei au luat decizia de a-i da foc, crezând că gazul se va evapora repede, însă focul nu s-a mai stins niciodată.

Economia

La realegerea sa în funcţie, în februarie 2012 (când şi-a început al doilea mandat), preşedintele Berdâmuhamedov a iniţiat un plan de dezvoltare economică, cu obiectiv: transformarea ţării în stat industrializat la orizontul anului 2030.  Conducerea din Turkmenistan îşi concentrează atenţia pe atragerea unor mari companii petroliere internaţionale în construirea de gazoducte şi oleoducte, care să asigure transportul marilor cantităţi de hidrocarburi spre pieţele mondiale. Există un program de dezvoltare a ţării până în anul 2020. În completarea acestui document, a fost adoptat, la 25 octombrie 2006, Programul de dezvoltare a industriei petrolului şi gazului din Turkmenistan până în anul 2030.
Turkmenistanul este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală. Dispune de imense bogăţii de hidrocarburi: gaze naturale şi petrol, alte minerale utile. Rezervele, atestate de companii recunoscute în materie se ridică la 24,6 trilioane mc gaze naturale şi cca. 12 miliarde tone ţiţei. Totodată, Turkmenistanul estimează că zăcămintele cunoscute reprezintă numai 1/5 din totalul rezervelor existente, preconizând extinderea explorărilor geologice.

În prezent, Turkmenistanul foloseşte calea nordică spre Europa (conducta de gaze, singura funcţională, prin Uzbekistan şi Kazahstan, pe teritoriul Rusiei, Ucrainei). Are acorduri de vânzare a gazelor naturale cu China, Iran, Rusia etc. Exportă anual cca. 6 milioane tone ţiţei brut.