Coreea de Nord, una din cele mai izolate şi ascunse ţări din lume, a dezvăluit ceea ce prezintă drept un telefon multifuncţional propriu, 'Arirang', botezat după numele unui cântec popular coreean, relatează AFP.
Existenţa sa a fost dezvăluită în timpul unei vizite la o fabrică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, la sfârşitul săptămânii trecute, a indicat marţi agenţia oficială KCNA. În cadrul vizitei, şeful de stat a fost informat cu privire la ‘caracteristicile, calitatea şi aspectul telefonului mobil Arirang’, potrivit sursei menţionate.
<div style=’text-align:center’>
<script type=’text/javascript’ src=’https://pshared.5min.com/Scripts/PlayerSeed.js?sid=281&width=560&height=345&playList=517893879′></script>
<br/>
</div>
Conform analiştilor, acest smartphone, care funcţionează cu sistemul de operare Android al Google, este probabil fabricat în China vecină, aliată a Coreei de Nord.
Imaginile difuzate de KCNA arată muncitori inspectând şi împachetând telefoanele, însă nu şi lanţuri de producţie, scrie agenţia de presă franceză.
Unii analişti au avansat ipoteza că acest telefon ar permite autorităţilor să supravegheze îndeaproape conversaţiile cetăţenilor.
Deşi nord-coreenii trăiesc, fără îndoială, în cea mai izolată ţară din lume, Nordul nu este un deşert total în ceea ce priveşte tehnologia informaţiei.
O reţea de intranet există din 2002, unele agenţii guvernamentale au propriul lor site, iar telefoanele mobile au fost introduse în 2008. Cele două milioane de posesori ai unui telefon mobil (dintr-o populaţie de 24 de milioane de locuitori) pot să se sune între ei, dar nu şi în afara graniţelor.
Dezvoltările economice în Coreea de Nord sunt permise doar dacă nu ameninţă regimul comunist, unde puterea se transmite din tată în fiu de trei generaţii.
Intranetul, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane, este tăiat de restul lumii şi nu publică decât informaţii aprobate de putere. Internetul este rezervat unei ‘super-elite’ de cel mult o mie de persoane.
Pentru 95% din populaţie nu există nici telefon mobil, nici intranet.
Însă graniţele nord-coreene nu mai sunt la fel de ermetice ca înainte. Telefoane mobile chinezeşti introduse prin contrabandă permit apelurile în afara ţării. DVD-urile, MP3-urile şi USB-urile, introduse şi ele ilegal, sunt tot atâtea ferestre deschise către exterior, în pofida riscurilor la care se expun cei care le folosesc dacă sunt prinşi, încheie France Presse. AGERPRES