Cea mai mare amenințare e aici! Efect devastator pentru tineri și femei. Nu e COVID-19

oameni

Sursa: Dreamstime

COVID a fost o amenințare nu doar pentru corp, ci și pentru minte. Un cuvânt cu rădăcini grecești (pan) plus (demos) a devenit familiar pentru o planetă întreagă, care a văzut în pandemie cea mai mai mare amenințare. Cu toate acestea, până acum nu a existat o analiză completă a impactului psihologic al pandemiei la nivel global.

Despre sănătatea mintală s-a vorbit în această perioadă cu jumătate de gură, în timp ce datele adunate au fost insuficiente.

E dificil de determinat cum au stat lucrurile în cazurile depresiei și anxietății, în mod special din cauza lipsei datelor. Nu există încă cifre clare pentru multe țări și chiar continente (Africa și America de Sud), scrie Scientificamerican.

În ciuda acestor lacune, o echipă de la Universitatea Queensland din Australia a făcut o estimare a anului 2020.

„Acest studiu este primul care cuantifică prevalența și povara tulburărilor depresive și de anxietate, în funcție de vârstă, sex și locație la nivel global”, au scris cercetătorii în revista Lancet.

Iar cifrele lor sunt devastatoare. Se estimează că, în 2020, cazurile de tulburări depresive și de anxietate au crescut cu mai bine de un sfert, fiind vorba de o creștere neobișnuit de mare.

Creștere cu 28% a cazurilor de tulburare depresivă majoră

Dacă nu ar fi avut loc pandemia, modelul folosit de cercetători a estimat că ar fi existat 193 de milioane de cazuri de tulburare depresivă majoră în întreaga lume. Pandemia a făcut să apară 246 de milioane de cazuri, o creștere de 28% sau cu 53 de milioane mai mult. Pentru tulburările de anxietate, numărul de cazuri a fost anticipat la 298 de milioane, dar s-ar putea să fi existat 374 de milioane de cazuri, adică o creștere de 26%, reprezentând 76 de milioane de cazuri.

Cifrele pentru depresie și anxietate rămân, de obicei, stabile de la an la an, iar astfel de creșteri nu pot fi considerate fluctuații de rutină.

„Acest lucru este cu siguranță un șoc pentru sistem și pentru ceea ce suntem obișnuiți să vedem când vine vorba de prevalența acestor tulburări”, declară Damian Santomauro, autorul principal, de la Center for Mental Health Research, Universitatea din Queensland.

Femeile și tinerii, categoriile cele mai afectate

Femeile și tinerii au fost categoriile cele mai afectate. Aproape 52 de milioane din cazurile de anxietate din primul an COVID au fost constatate în rândul femeilor, doar 24 de milioane de cazuri fiind înregistrate la bărbați.

Deși COVID a cauzat majoritatea deceselor și formelor severe de boală în rândul persoanelor în vârstă, persoanele mai tinere s-au confruntat cu povara depresiei și anxietății.

„Sperăm că aceste descoperiri încurajează un dialog mai mare între factorii de decizie politică, guverne, cercetători și oamenii care iau în considerare alocarea resurselor pentru sănătatea mintală”, spune Alize Ferrari, unul dintre cercetătorii Universității din Queensland.

Studiul, spune el, indică nevoia urgentă de statistici privind depresia și anxietatea în țările pentru care estimările ar putea fi făcute numai cu extrapolări statistice. Studiul va continua până la sfârșitul pandemiei.