Alături de eliminarea unui număr de batalioane de artilerie, pușcașii marini vor rămâne și fără tancuri, spre consternarea unora.
În pregătirea pentru o viitoare luptă în vestul Oceanului Pacific împotriva unui rival, Corpul Pușcașilor Marini se confruntă cu unele dintre cele mai radicale schimbări din lunga sa existență, scrie NationalInterest.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, pușcașii marini anticipează că vor trebui să „sară” de pe o insulă alta. Cam fel ca în campania de „sărituri insulare” peste Pacific din Al Doilea Război Mondial. Dar nouă campanie este actualizată pentru secolul 21.
Logica din spatele deciziei de reducere a tancurilor este dublă: principalul tanc de luptă al SUA, M1 Abrams, a crescut în greutate. Atât de mult, încât acum se confruntă cu obstacole logistice din cauza faptului că este prea greu.
În special într-un mediu maritim, deplsarea de tancuri de peste 74 de tone de la navă la țărm ar fi o provocare. În esențî, planul spune că, „dacă nu poate înota, atunci nu poate lupta”.
Există și un alt motiv pentru care pușcașii marini ar putea să nu mai utilizeze aceste tancuri în viitor: focul de rază lungă, de precizie.
În trecut, o parte a profilului misiunii tancurilor marine era de a scoate alte tancuri inamice din luptă. Acum însă pușcașii marini vor putea scoate blindate inamice din luptă de la distanțe mult mai mari decât o poate face un tanc și fără o platformă blindată grea de 74 de tone.
Generalul Eric M. Smith a explicat această idee în cadrul Conferinței internaționale a vehiculelor blindate. „Experiența pe care am avut-o până acum folosind cu succes anumite strategii ne face să credem că partea din spate a unui vehicul tactic ușor comun poate anihila vehicule blindate la distanțe de aproximativ 15, 20 de ori mai mari decât un tanc de luptă principal”.
Smith a explicat că tancurile Statelor Unite, așa cum sunt în prezent, sunt prea grele și prea lente: „Putem ucide formațiuni de blindate la distanțe mai mari folosind alte și alte resurse. Fără această provocare de 74 de tone, care încearcă să ajungă la țărm. Pur și simplu nu poți fi acolo la timp”.
În plus, aceeași platformă JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) ar putea trage dublu, atât ca platformă anti-blindaj, cât și ca platformă anti-navă. Mai precis, JLTV-urile ar putea lansa rachete puternice anti-nave. În plus, ar aduce mult mai multă flexibilitate misiunii, și mai multă putere de foc, decât ar putea un tanc.