Cea mai mare bancă elvețiană se află în mijlocul unui scandal legat de scurgerea de informații, scrie presa internațională, care adaugă că procurorii din Elveția deja au deschis o anchetă.
Aceasta îi are ca obiect pe autorii unei scurgeri de informații privitoare la banii murdari de la Credit Suisse.
Biroul Procurorului General al Elveției (OAG) a confirmat informațiile din presă potrivit cărora a primit o „plângere penală” în așa-numitul caz „Suisse Secrets”.
„În acest sens, OAG desfășoară o procedură penală pentru suspiciune de inteligență economică, încălcarea secretului de afaceri și încălcarea secretului bancar”, a precizat acesta într-un e-mail pentru AFP.
OAG a declarat că, din moment ce serviciile de informații economice sunt considerate o infracțiune politică, a solicitat și a primit autorizație din partea Ministerului Justiției pentru a urmări un caz penal. Nu a precizat cine a depus plângerea penală, dar, potrivit site-ului elvețian de știri de investigații Gotham City, aceasta a venit chiar de la Credit Suisse.
Contactată de AFP, banca a declarat că „nu va face comentarii cu privire la investigațiile în curs”.
Scurgeri de informații privind peste 18.000 de conturi ale băncii
Scurgerile de informații privind peste 18.000 de conturi ale Credit Suisse, care datează din anii 1940, au fost folosite într-o investigație a presei internaționale publicată în februarie 2022.
Această investigație, coordonată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a declarat că datele au dezvăluit modul în care a doua cea mai mare bancă din Elveția deținea peste 8 miliarde de dolari în conturile unor criminali, dictatori și persoane care au încălcat drepturile omului.
Credit Suisse a respins categoric „acuzațiile și insinuările” din ancheta respectivă.
În timp ce investigația mediatică s-a axat pe presupusa gestionare a banilor murdari de către bancă, aceasta a scos în evidență, de asemenea, articolul 47 din Legea bancară elvețiană, despre care criticii spun că a slăbit libertatea presei în această țară.
Legea reduce la tăcere persoanele din interior
Experții spun că legea din 2015, care a transformat în infracțiune penală dezvăluirea scurgerilor de date bancare, pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, reduce efectiv la tăcere persoanele din interior sau jurnaliștii care ar putea dori să expună neregulile comise în cadrul unei bănci elvețiene.
În timp ce 48 de companii media din întreaga lume au participat la investigația Suisse Secrets, niciun organ de presă elvețian nu a luat parte la aceasta din cauza riscului de urmărire penală.
Expertul principal al Națiunilor Unite pentru libertatea de exprimare, Irene Kahn, a scris guvernului elvețian în martie anul trecut pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la această lege și a avertizat, într-un interviu acordat cotidianului Tages-Anzeiger, că aceasta este „un exemplu de criminalizare a jurnalismului”, scrie Macau Business.