În presa din Grecia au apărut luni o serie de informaţii potrivit cărora NBG analizează posibilitatea vânzării întregii sale participaţii de 99% din acţiunile Finansbank, în cadrul unui plan de afaceri pe care vrea să-l supună aprobării autorităţilor europene din domeniul concurenţei. 

'Analizăm mai multe propuneri alternative, aşa cum ar trebui să facă orice bancă, pentru a ne acoperi prompt orice posibile necesităţi de capital. În această fază, şi până la finalizarea testelor de stres, orice prognoză cu privire la strategia pe care banca o va alege este prematură', a precizat sursa. 

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul principalelor patru bănci elene, prezente toate şi pe piaţa din România, pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital. Rezultatele testelor urmează să fie publicate până la finele lunii octombrie. Conform deciziei adoptate la summitul liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare. 

Potrivit unui plan de restructurare aprobat de organismele europene de reglementare, NBG s-a angajat să vândă 40% din participaţia sa la Finansbank, însă, la începutul acestui an, a amânat aceste planuri ca urmare a diminuării preţului la acţiuni. În primele trei luni ale acestui an, pierderile NBG s-au redus până la 159 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care provizioanele pentru creditele neperformante au depăşit profitul înregistrat de divizia din Turcia, care a contribuit cu 114 milioane de euro la veniturile grupului. 

În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România. 

AGERPRES