Săptămâna trecută, ICBC a deschis o subsidiară în Peru, prima pe care o deţine integral în America de Sud. În 12 noiembrie ICBC a devenit prima bancă chineză care a intrat pe piaţa din Argentina, iar în Europa ICBC a deschis luna trecută sucursale în Varşovia şi Barcelona precum şi un centru de ‘private banking’ în Paris. La începutul anului, ICBC a deschis subsidiare în Arabia Saudită şi Kuweit. De asemenea, ICBC deţine 20% în Standard Bank, cel mai mare grup bancar din Africa, şi este prezentă pe piaţa din SUA.

"Creşterea economică rapidă a pieţelor emergente a deschis noi oportunităţi pentru afacerile din străinătate ale băncilor chineze. Ne vom extinde simultan pe pieţele emergente şi pe cele dezvoltate", a declarat Bin Wu, director în cadrul ICBC. banca are subsidiare şi filiale în 37 de ţări şi regiuni.

Companiile petroliere chineze s-au extins semnificativ în America Latină în ultimii trei ani, ca parte a eforturilor de a asigura furnizarea de energie şi de a diversifica investiţiile peste hotare, iar băncile chineze şi-au unit eforturile cu firmele petroliere investind în regiunile bogate în zăcăminte.

În ultimii ani, China, a cărei creştere economică susţinută are nevoie de materii prime enorme, a investit masiv în active din domeniul mineritului şi petrolului din America Latină, America de Sud şi Africa. Ţări precum Brazilia (important producător de petrol), Peru (care dispune de rezerve substanţiale de minereu de fier) şi Argentina (producătoare de petrol şi soia) au devenit ţinte ale investiţiilor Chinei peste hotare.
Sursa: Agerpres