BCR urmăreşte efectele generate pe piaţa locală financiar-bancară de evoluţia cursului de schimb al francului elveţian, însă banca nu are în bilanţul său niciun credit acordat în franci elveţieni, a precizat, vineri, directorul executiv al Direcţiei Comunicare din BCR, Ionuţ Stanimir.
În perioada de expansiune accelerată a creditării (2007 – 2008) BCR a luat decizia să nu concureze cu jucătorii mai mici care urmăreau exclusiv cotă de piaţă. În mod particular BCR a atras atenţia la acel moment asupra riscurilor ridicate presupuse de creditarea în franci elveţieni, subliniază reprezentantul băncii, arată Stanimir.
Acesta reaminteşte declaraţia preşedintelui BCR din 2008, Manfred Wimmer, care avertiza asupra pericolului pe care îl reprezintă creditarea populaţiei în monede exotice.
"Creditarea în franci elveţieni este o activitate iresponsabilă în România", afirma, în 2008, Manfred Wimmer, preşedinte al BCR la acel moment.
Ulterior, în octombrie 2012, BCR a fost prima bancă locală care a luat decizia de a nu mai acorda credite în valută (EUR) decât clienţilor care obţin venituri în valută şi de a acorda credite exclusiv în lei clienţilor cu venituri în lei.
În prezent, structura întregului portofoliu de credite pentru persoane fizice s-a modificat substanţial şi 40% din soldul total de credite acordate clienţilor sunt în lei. 80% dintre clienţii noi accesează ofertele cu dobândă fixă (5 ani, 10 ani), în special în baza avantajelor legate de siguranţă şi previzibilitate a calendarului de plată a ratelor, precizează Ionuţ Stanimir.
AGERPRES