Deutsche Bank s-a confruntat vineri cu critici usturătoare din partea unor investitori și politicieni pentru legăturile pe care le are în continuare cu Rusia, după ce a spus că o plecare din această țară ar fi contrară valorilor sale. Declarațiile vin în contextul în care alte bănci au decis să întrerupă legăturile cu Rusia.
Cea mai mare bancă din Germania a rămas pe poziție, în ciuda presiunilor de a rupe legăturile cu Rusia după invazia din Ucraina, argumentând că trebuie să sprijine multinaționalele care fac afaceri în această țară, transmite Reuters.
Goldman Sachs și JPMorgan Chase au anunțat încă de joi că își desființează afacerile din Rusia, devenind astfel primele mari bănci americane care se retrag după invazia Moscovei în Ucraina și punând presiune asupra rivalilor să le urmeze exemplul.
„Suntem adesea întrebați de ce nu ne retragem complet din Rusia. Răspunsul este că acest lucru ar fi împotriva valorilor noastre”, a declarat joi directorul general Christian Sewing într-o notă adresată personalului Deutsche Bank, adăugând că „avem clienți care nu pot ieși din Rusia peste noapte”.
Ce spun investitorii și politicienii
Bill Browder, un investitor care a petrecut ani de zile făcând campanie pentru a expune corupția din Rusia, a declarat că rămânerea Deutsche Bank „este complet în dezacord cu comunitatea internațională de afaceri și va crea reacții negative, pierderi de reputație și de afaceri în Occident”.
„Aș fi surprins dacă ar putea să își mențină această poziție pe măsură ce situația din Ucraina continuă să se deterioreze”, a declarat Browder pentru sursa citată.
Fabio De Masi, un fost membru al Bundestagului și un proeminent militant împotriva criminalității financiare, a declarat că Deutsche Bank a avut legături strânse cu elita rusă, dintre care multe se confruntă cu sancțiuni și că relația, în cazul în care a implicat activități criminale rusești, trebuie să ia sfârșit.
Explicația dată de Deutsche Bank
Întrebată în legătură cu criticile aduse deciziei sale de a rămâne, Deutsche Bank a repetat o declarație potrivit căreia va respecta sancțiunile și că „monitorizează îndeaproape situația”, adăugând că își poate adapta abordarea „după caz”.
Tim Ash, strateg senior pentru piețele emergente suverane la BlueBay Asset Management, a declarat: „Pur și simplu nu este suficient din partea Deutsche Bank”. „Poate că banca trebuie să arunce o privire nouă asupra propriului său cadru ESG”, a adăugat el, referindu-se la criteriile de investiții în domeniul mediului, social și al guvernanței.
Disputa legată de Rusia vine în contextul în care Deutsche Bank a dezvăluit în raportul său anual că a plătit 8,8 milioane de euro (9,68 milioane de dolari) directorului general Christian Sewing în 2021, o creștere de 20% față de anul precedent.
În general, instituția financiară a plătit cu 14% mai mult, sau 2,1 miliarde de euro, în bonusuri pentru 2021, recompensând personalul pentru cel mai profitabil an al băncii din ultimul deceniu.