Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, va participa la evenimentul de lansare a etapei de toamnă a campaniei de împădurire „O pădure cât o ţară”. Trebuie menționat că evenimentul va avea loc în Pădurea Pustnicu.
O investiţie de 199,2 milioane lei
Campania de împăduriri „O pădure cât o ţară” este iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi derulată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României.
Programul anual de regenerare a fondului forestier de stat administrat de Romsilva prevede, în cele două campanii de împăduriri – de primăvară şi de toamnă – regenerarea a 12.531 de hectare, din care 8.073 prin regenerări naturale şi 4.458 prin regenerări artificiale, cu o investiţie de 199,2 milioane lei.
Infracțiuni pe bandă rulantă în pădure
Potrivit ultimelor date, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au derulat o acţiune de protejare a fondului forestier, în urma căreia au constatat 51 de infracţiuni şi au fost aplicate 2.910 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost confiscaţi peste 2.500 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800 de mii de lei.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
„Ieri, la nivel naţional, efectivele Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Poliţiei de Frontieră au derulat o acţiune de amploare, în baza Planului de acţiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Totodată, aceasta a mai precizat că, în colaborare cu specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au verificat circulaţia materialului lemnos în peste 1.500 de filtre rutiere şi 380 de activităţi specifice de control pe linia prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos.
Verificările continuă, iar de la începutul anului, angajaţii MAI au efectuat peste 25.000 de controale pentru verificarea legalităţii provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii transportului materialului lemnos.
Potrivit sursei citate, până în prezent au fost înregistrate peste 4000 de dosare penale, în care sunt implicate aproape 1000 de persoane.