Centrala de 165 de hectare și 229 MW va fi situată în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puțin de 10 km de granița cu România de pe teritoriul județului Călărași. Denumită Sfântul Gheorghe, centrala va avea o capacitate instalată echivalentă cu 13% din producția actuală de energie solară a Bulgariei și va deservi și piața românească.
Rezolv Energy deține deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire în România, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa.
Rezolv Energy, producător independent de energie regenerabilă axat pe Europa Centrală și de Sud-Est, Rezolv Energy, care deține deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire în România, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa, a achiziționat drepturile de a construi și exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puțin de 10 km de granița cu România de pe teritoriul județului Călărași.
Denumită Sfântul Gheorghe, construcția urmează să înceapă la finalul acestui an; se așteaptă ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025. Odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria. Rezolv a achiziționat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deținută de Yavor Georgiev.
Se construiește pe fostul aeroport Silistra
Proiectul “Sf. Gheorghe” va fi construit pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare. Proiectul va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare. Cu o producție medie anuală de energie de 313 gigawați oră (GWh), proiectul va produce echivalentul a 13% din energia solară instalată în prezent în țara vecină.
Centrala va fi conectată la rețeaua principală de transport de 110 kV prin intermediul a două linii de conexiune independente cu o lungime totală de aproximativ 6 kilometri. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali și industriali prin intermediul unor acorduri de achiziție de energie (PPA) pe termen lung.
Proiectul va crea un număr mare de noi locuri de muncă în faza de construcție. Aproximativ 500 de persoane vor fi angajate atât pentru asamblare ușoară – activitate care poate fi efectuată și de bărbați și de femei, atât cu normă întreagă, cât și cu jumătate de normă, cât și în poziții de ingineri, acestea fiind locuri de muncă cu înaltă calificare.
Pe termen mai lung, centrala electrică va oferi locuri de muncă locale pentru forța de muncă calificată și semicalificată pe parcursul celor peste 30 de ani de funcționare. Proiectul “Sf. Gheorghe” va fi proiectat, construit și exploatat în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
Crește energia solară din Bulgaria cu 13%
Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operațională.
Alastair Hammond, Director de Operațiuni Rezolv Energy, a declarat: Anul acesta, energia solară va reprezenta aproape 13% din capacitatea totală instalată în Bulgaria, iar estimările sugerează că până în 2030 vor fi generați aproape 6 GW de energie solară.
Suntem foarte mândri că proiectul Sf. Gheorghe va fi o parte importantă a acestei creșteri. Asta va ajuta Bulgaria să își atingă obiectivele privind energia regenerabilă. Aflat la nici 10 km de granița cu România, proiectul va deservi și piața românească, contribuind la independența energetică a celor două țări. În mod crucial, pentru sectorul de afaceri, va permite, de asemenea, să furnizăm energie curată extrem de competitivă, fără subvenții, la un preț stabil pentru utilizatorii industriali și comerciali din întreaga țară.
Jaroslava Korpanec, Partener și Șef al departamentului Europa Centrală și de Est al Actis, a adăugat: Rezolv continuă să meargă din ce în ce mai bine și suntem încântați să finanțăm investiția sa într-un proiect atât de important.
Ambiția Actis este de a aduce o contribuție substanțială la tranziția energetică în această regiune prin proiecte majore, de mare anvergură, care sunt construite și operate la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Sf. Gheorghe și parcurile din România sunt exact genul de proiecte pe care l-am avut în vedere atunci când am luat decizia de a susține