Potrivit lui Păunescu, BNR are un optimism prudent cu privire la tezaurul României. Totuși, acest demers depinde de continuarea strategiei deja începute de autoritățile române, inclusiv de implicarea activă a noului Parlament, Guvern și președinte ales.

BNR are un optimism prudent cu privire la tezaurul României

În opinia sa, progresul în acest sens este legat de funcționarea instituțiilor cheie ale statului român, care sunt esențiale pentru continuarea demersurilor BNR. Pătrunzați de dificultățile politice interne, autoritățile române nu au reușit încă să activeze toate mecanismele necesare pentru a avansa acest dosar de importanță națională. Cristian Păunescu a precizat că deși Banca Națională a obținut unele victorii politice importante pentru susținerea acestui dosar, momentul în care va avea loc o recuperare concretă este încă incert.

În ceea ce privește evoluția procesului de recuperare, Păunescu a menționat că o etapă importantă a fost atingerea unei rezoluții în Parlamentul European, pe 14 martie, care a îndemnat Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă să includă problema tezaurului pe agenda bilaterală a relațiilor UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între cele două părți.

„Acum sunt premise şi avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obţine acest lucru.

Ca să nu creăm o expectaţie, care poate să fie dăunătoare, Banca Naţională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obţinut, însă situaţia internă, nu avem preşedinte, e o prezenţă în continuare, s-a prelungit mandatul, nu e un preşedinte încă ales, nu a început să funcţioneze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituţiile abilitate cu care Banca Naţională, care este independentă, e autonomă, poate să îşi desfăşoare în comun această strategie, aşteptăm”, a afirmat Cristian Păunescu.

Tezaurul României
SURSA FOTO: Facebook, Corina Crețu

Expoziția organizată de BNR la Sibiu, dedicată acestui subiect, face parte dintr-o serie de evenimente internaționale menite să aducă în atenție istoricul și importanța recuperării tezaurului. Aceasta include documente și imagini din arhivele românești și rusești care ilustrează detaliile evacuării aurului din România în Rusia, confiscarea acestuia de către bolșevici, precum și tratativele eșuate dintre România și Uniunea Sovietică în perioada postbelică.

„În băncile occidentale sunt peste 400 de miliarde de euro ale băncilor ruseşti, depozite acolo. Deja o mare parte din dobânzile acumulate au fost vărsate Ucrainei, prin hotărârea Uniunii Europene, respectiv Germania, Marea Britanie, deci există posibilităţi pe care cei mai deştepţi decât noi le vor aborda.

„Expoziţia ‘Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat – o creanţă mai veche de un secol”, de la sediul sucursalei din Sibiu a BNR, este o parte a strategiei Băncii Naţionale privind problematica tezaurului”, a adăugat reprezentantul BNR.

Banca Națională a României (BNR)
SURSA FOTO: Dreamstime

Alte instituții care au trimis patrimoniul lor la Moscova nu au depus același efort în recuperarea valorilor istorice

Cristian Păunescu a menționat că alte instituții care au trimis patrimoniul lor la Moscova nu au depus același efort în recuperarea valorilor istorice, comparativ cu BNR, care tratează această problemă ca pe o datorie de onoare. Tezaurul BNR este considerat o pierdere semnificativă pentru România, iar soluționarea acestei chestiuni reprezintă un capitol dureros din istoria națională.

„Doamna preşedintă a Consiliului Judeţean (n.red. Sibiu) m-a întrebat dacă şi celelalte instituţii care şi-au trimis patrimoniul la Moscova fac şi ele la rândul lor ceva şi răspunsul este că mai puţin fac şi că Banca Naţională îşi vede de problema ei, adică acest tezaur, fiind o bancă, are întotdeauna grijă la bilanţ. Bilanţul este o pierdere de peste 90 de tone de aur şi o datorie de onoare pentru a prezenta realităţile şi a face un scurt istoric al problematicii. E o chestiune dureroasă a istorii noastre”, a mai spus Cristian Păunescu.

În continuare, expozițiile organizate de BNR au călătorit prin mai multe orașe din lume, inclusiv Cracovia, Viena, Bruxelles și Washington DC. În cadrul expoziției de la Sibiu, vizitatorii pot explora documente esențiale din arhivele istorice și pot afla mai multe despre evoluția problematicii tezaurului românesc. Printre exponate se numără și o copie a dosarului „Moscova 1” și o colecție de monede de aur din patrimoniul Muzeului BNR, similare celor trimise la Moscova.

Deși, până în prezent, nu au fost oferite detalii precise despre perioada în care expoziția va putea fi vizitată de publicul larg, aceasta reprezintă un pas important în conștientizarea publicului cu privire la importanța recuperării tezaurului de aur și a altor valori istorice trimise în Rusia.