Cea mai mare companie din lume a raportat un profit de peste 10 miliarde dolari, în doar 3 luni

Gigantul energetic Exxon Mobil Corp., cea mai mare companie din lume după valoarea de piaţă, a raportat un profit net de peste 10 miliarde de dolari pentru al treilea trimestru consecutiv, ajutat de o creştere susţinută a preţului petrolului, care a compensat scădere producţiei, cea mai mare din ultimii trei ani, transmite Bloomberg.

Profitul pe trimestrul al treilea din acest an a crescut la 10,33 miliarde dolari sau 2,13 dolari/acţiune, faţă de 7,35 miliarde dolari sau 1,44 dolari/acţiune cu un an înainte, potrivit raportului companiei. Rezultatul pe acţiune a fost în linie cu aşteptările celor 19 analişti chestionaţi de Bloomberg. Profitul robust a fost susţinut de creşterea puternică a vânzărilor, cu 32%, până la 125 miliarde dolari.
Peste concurenţă
Producţia de petrol şi gaze natural a scăzut cu 3,8%, până la echivalentul a 4,28 milioane de barili petrol pe zi, cel mai mare declin din 2008 încoace. Scăderea producţiei a fost însă mai mică decât cea cu două cifre raportată recent de rivali precum British Petroleum, ConocoPhillips şi Hess Corp.
“Tipi ăştia continuă să împingă petrolul la suprafaţă şi să-l vândă ca şi cum s-ar demoda”, a spus Douglas Ober, care gestionează 1,6 miliarde dolari ai Adam Express Co. şi Petroleum & Resources Corp. din Baltimore.
Precedenta dată când Exxon a raportat profituri trimestriale de peste 10 miliarde de dolari de trei ori consecutiv a fost în 2008, când preţul ţiţeiului Brent a atins cotaţia record de 147,50 dolari/baril, iar compania a reuşit un profit anual de 45,22 miliarde dolari.
Reacţia investitorilor după publicarea rezultatelor
Pe perioada scursă de la începutul anului, acţiunile Exxon au crescut cu 11%, reuşind cea mai bună performanţă anuală din 2007 încoace.
După anunţarea rezultatelor, acţiunile Exxon au crescut cu mai puţin de 1%, până la 81,52 dolari, nivel la care capitalizarea companiei este de 395,5 miliarde dolari. Acţiunea Exxon are recomandare de cumpărare din partea a 14 analişti, de păstrare din partea a 11 şi de vânzare din partea a 2 analişti.
Producţia de ţiţei a scăzut cu 7,1%, până la 2,25 miliarde barili pe zi, pe fondul declinului din Africa, SUA şi Europa, dar a crescut producţia de gaz în Europa şi SUA.