Paraguay, una dintre ţările cele mai sărace din America de Sud, va încheia anul 2010 cu rată de creştere fără precedent de 14,5%, datorită exporturilor record de cereale şi de carne de vită, a anunţat joi preşedintele Fernando Lugo, citat de AFP.
‘Paraguayul este astăzi campionul creşterii economice în America şi în lume’, a afirmat liderul de stânga ales în 2008, supranumit ‘episcopul săracilor’ din cauza trecutului său ecleziastic.
‘Această creştere inedită în istoria economiei paraguayene, de 14,5%, ne face mândri şi fericiţi’, a adăugat preşedintele în mesajul său tradiţional de Crăciun.
Creşterea economică din Paraguay este în acest an rezultatul exporturilor record de cereale, în special de soia, şi de carne de vită, favorizată de condiţii climatice propice, potrivit experţilor.
Suprafaţa cultivată cu soia a crescut de la mai puţin de un milion de hectare în 1996, la aproape 2,7 milioane în prezent. Paraguayul a devenit practic al patrulea exportator mondial de soia, asigurând în principal necesarul pentru Europa.
Guvernul de la Asuncion întreţine însă relaţii tensionate cu producătorii agricoli, din cauza dorinţei sale de taxa exporturile de cereale, aşa cum s-a întâmplat în Brazilia şi în Argentina. Acesta va propune un proiect de lege în acest sens în luna martie a anului viitor, potrivit ministrului finanţelor, Dionisio Borda.
Precedentul record al Paraguayului în materie de creştere datează din 1978 (12%), în plină perioadă de construcţie a hidrocentralei de la Itaipu, pe care o administrează împreună cu Brazilia.
Aproape toate ţările din regiune şi-au revenit rapid după criza economică din 2008-2009 şi ar urma să anunţe rate de creştere ridicate, a anunţat săptămâna trecută Comisia economică pentru America latină şi Caraibe (Cepal). În spatele Paraguayului, pe care Cepal îl creditează cu o creştere de 9,7%, urmează Uruguay (9%), Peru (8,6%), Argentina (8,4%), Brazilia (7,7%), Mexic şi Chile (5,3%).
SURSA: Agerpres