Indicele Stoxx Europe 600 a crescut ieri cu 2,4%, până la 292,63 puncte, marcând astfel cel mai mare salt din 3 august 2012 încoace. Indicele este însă cu 2% sub nivelul maxim din acest an, atins pe 14 martie, în condiţiile în care datele economice din SUA şi China s-au situat sub aşteptări, iar Ciprul a reaprins temerile cu privire la criza datoriilor din zona euro. Pentru acest an, indicele consemnează o creştere de 4,6%.
ARM, designer de chip-uri pentru aparatele iPhone ale Apple, au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani după ce a raportat vânzări peste aşteptări. De asemenea, Richemont a înregistrat marţi cea mai mare creştere din 2008 până în prezent, după ce producătorul bijuteriilor Cartier a spus că are un profit în urcare. La capitolul scăderi, Royal Imtech NV s-a depreciat cu 5,6% după o depreciere a activelor din bilanţ pentru proiectele din Germania.
“Suntem pozitivi în mod rezonabil şi vedem o nouă creştere de 7% până la 10% pentru acţiuni în acest an”, a declarat pentru Bloomberg Alan Higgins, şeful investiţiilor de la Coutts & Co. din Londra.
Interesant este că acţiunile şi-au extins creşterile chiar dacă un raport de ieri indica faptul că producţia serviciilor şi a sectorului manufacturier a scăzut pentru a 15-a lună la rândîn aprilie. Cifra de 46,5 a indexului Markit care măsoară achiziţiile managerilor a alimentat speculaţiile că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce ratele de dobândă la întâlnirea de săptămâna viitoare, potrivit JP Morgan. O cifră mai mică de 50 indică contracţie.
Dintre marile burse europene, cea din Frankfurt a închis ieri în urcare cu 2,4%, bursa din Paris a avansat cu 3,6%, iar bursa din Londra a crescut cu 2%. Indicele Stoxx 50 a consemnat o apreciere de 3%.
Prin contrast cu marile pieţe, bursa de la Bucureşti a pierdut ieri 1%.