UNSAR a anunțat că cea mai mare despăgubire plătită de o companie membră în baza unei asigurări facultative de locuință pentru acoperirea pagubelor cauzate de o furtună anul trecut a depășit 400.000 lei.
Despăgubirea imensă plătită de un asigurător pentru o locuință afectată de furtună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat vineri că cea mai mare despăgubire plătită de o companie membră în baza unei asigurări facultative de locuință pentru pagubele cauzate de o furtună în anul precedent a depășit 400.000 lei.
Potrivit informațiilor furnizate, această sumă este de patru ori mai mare decât despăgubirile acordate în anii anteriori. De asemenea, este prima dată când o despăgubire de acest nivel este acordată pentru riscul de furtună în ultimii 5 ani, subliniind creșterea severității acestui fenomen.
În plus, riscul de furtună a urcat pe locul 3 în clasamentul riscurilor care au cauzat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie, marcând o schimbare semnificativă în profilul de risc al asigurărilor de locuințe în România.
„Furtunile din ultimele zile au afectat mai multe zone ale ţării. O asigurare de locuinţă ne protejează financiar de consecinţele acestor fenomene naturale, dar şi de multe alte situaţii nefericite. Trebuie doar să ne informăm şi să luăm decizia de a fi sigurACASĂ”, a declarat Alexandru Ciuncan, Preşedinte & Director General al UNSAR.
Distrugerile cauzate de fenomene naturale pot fi acoperite
Reprezentanții UNSAR au precizat că în ultimii 10 ani, respectiv în perioada 2014-2023, companiile de asigurări membre ale UNSAR au plătit despăgubiri în valoare de 102 milioane lei în temeiul asigurărilor facultative pentru locuințe, pentru acoperirea pagubelor cauzate de furtuni. Conform informațiilor furnizate, aproximativ 25% din această sumă a fost plătită chiar în cursul anului trecut.
„Pagubele produse de furtuni locuinţelor şi bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativă de locuinţă. Acest tip de poliţă poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD şi poate oferi un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute”, a declarat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.
Prin intermediul unei asigurări facultative, pot fi acoperite diverse fenomene naturale, precum și alte tipuri de riscuri, inclusiv:
- Cutremure
- Alunecări de teren
- Incendii
- Explozii
- Căderi de corpuri
- Inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare sau termoficare
- Defecțiuni ale centralei termice
- Daune ale bunurilor electronice/electrocasnice.
Aceste polițe oferă protecție extinsă împotriva unor evenimente neașteptate și pot asigura compensații pentru pagube materiale semnificative.
„De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.)”, se menţionează în comunicat.
Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.