Între iulie și septembrie, cea mai mare economie, economia Indiei a scăzut la un nivel scăzut la 5,4%, cu mult sub prognoza Băncii Indiei (RBI) de 7%. Deși este încă puternică, în comparație cu țările dezvoltate, cifra semnalează o încetinire, scrie BBC.
Economiștii atribuie acest lucru mai multor factori. Cererea consumatorilor a scăzut, investițiile private au fost lente, iar cheltuielile guvernamentale – un factor esențial în ultimii ani au fost aproape inexistente. Exporturile Indiei au avut de tras, cota lor globală fiind de doar 2% în 2023.
Declinul „nu a fost sistemic” pentru cea mai mare economie
„Totul iadul pare să se fi izbucnit după ultimele cifre ale PIB-ului”, spune economistul Rajeshwari Sengupta. „Dar acest lucru s-a acumulat de ceva vreme. Există o încetinire clară și o problemă serioasă a cererii”, adaugă el.
Ministrul de Finanțe, Nirmala Sitharaman, prezintă o imagine mai clară. Ea susține că declinul „nu a fost sistemic”, ci un rezultat al reducerii cheltuielilor guvernamentale în timpul unui trimestru concentrat pe alegeri. Ea se aștepta ca o creștere din trimestrul trei să compenseze declinul.
India va rămâne, probabil, economia majoră cu cea mai rapidă creștere, în ciuda unor provocări cum ar fi stagnarea salariilor care afectează consumul intern, încetinirea cererii globale și perturbările climatice în agricultură, a spus Sitharaman.
Alții susțin că concentrarea băncii centrale pe reducerea inflației a dus la rate ale dobânzilor excesiv de restrictive, înăbușind creșterea.
Ratele mari fac împrumuturile mai scumpe pentru întreprinderi și consumatori, pot reduce investițiile și diminuează consumul, ambii factori importanți ai creșterii economice.
Factorul inflație
RBI a menținut ratele dobânzilor neschimbate timp de aproape doi ani, în primul rând din cauza inflației în creștere. Inflația din India a crescut la 6,2% în octombrie, încălcând plafonul țintă al băncii centrale (4%), atingând un maxim din ultimele 14 luni, potrivit datelor oficiale.
Există semne tot mai mari că aceste creșteri ale prețurilor la alimente influențează acum alte costuri de zi cu zi sau inflația de bază.
Doar ratele ridicate ale dobânzilor ar putea să nu explice pe deplin încetinirea creșterii.
„Scăderea ratelor nu va stimula creșterea decât dacă cererea de consum este una puternică. Investitorii se împrumută și investesc doar atunci când există cerere și nu este cazul acum”, spune Himanshu, economist la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi.
Cu toate acestea, guvernatorul RBI, Shaktikanta Das, consideră că „povestea de creștere a Indiei rămâne intactă”, adăugând că „echilibrul dintre inflație și creștere este unul bun”.
Economiștii subliniază că, în ciuda nivelului record al creditului cu amănuntul și al împrumuturilor negarantate – indicând că oamenii se împrumută pentru a finanța consumul chiar și în mijlocul ratelor ridicate – cererea urbană slăbește.
Vechea economie și noua economie
Sengupta, profesor asociat la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare Indira Gandhi din Mumbai, a declarat pentru BBC că actuala criză a fost confirmată de faptul că economia Indiei funcționează pe o „traiectorie cu două viteze”, determinată de performanțe divergente: „ vechea economie și noua economie”.
Vechea economie, care cuprinde vastul sector informal, inclusiv industriile la scară medie și mică, agricultura și sectorul corporativ tradițional, așteaptă încă reforme. În schimb, noua economie, definită de boom-ul exporturilor de servicii post-Covid, a cunoscut o creștere robustă în perioada 2022-2023. Externalizarea 2.0 a fost un factor cheie, India devenind cel mai mare hub din lume pentru centre de capacitate globală (GCC), care efectuează servicii offshore.
Potrivit Deloitte, o firmă de consultanță, peste 50% din GCC-urile din lume se află acum în India. Aceste centre se concentrează pe cercetare și dezvoltare, proiectare inginerească și servicii de consultanță, generând venituri de 46 de miliarde de dolari.
„Acest aflux de GCC a alimentat consumul urban prin susținerea cererii de bunuri de lux, imobiliare și SUV-uri. Timp de 2 ani după pandemie, acest lucru a condus la o creștere a cheltuielilor urbane”, spune”, Sengupta.
Vechea economie pare să nu aibă un catalizator de creștere, în timp ce noua economie încetinește. Investițiile private sunt esențiale, dar fără o cerere puternică de consum, firmele nu vor investi. Fără investiții pentru crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor, cererea de consum nu se poate recupera.
„Este un cerc vicios”, spune doamna Sengupta.
Există și alte semnale confuze. Tarifele medii ale Indiei au crescut de la 5% în 2013-2014 la 17%, mai mari decât cele din Asia. Într-o lume a lanțurilor valorice globale, în care exportatorii se bazează pe importurile din mai multe țări, tarifele ridicate fac ca mărfurile să fie mai scumpe pentru companii.
Guvernul rămâne, totuși, optimist: băncile sunt puternice, rezervele valutare sunt solide, finanțele stabile, iar sărăcia extremă a scăzut. Consilierul economic șef V Anantha Nageswaran spune că PIB-ul nu ar trebui să fie prost interpretat.
„Nu există nicio națiune atât de ambițioasă atât de mult timp fără a lua pașii necesari pentru a îndeplini această ambiție”, spune Sengupta.