Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016. 

În ritm anual, economia germană a crescut cu 3,1% în trimestrul doi din 2016, cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani, depăşind cu mult estimările analiştilor, de 1,5%. 

Performanţa economiei a fost sprijinită de comerţul exterior, exporturile au crescut în timp ce importurile au scăzut uşor. Consumul şi cheltuielile statului au crescut de asemenea în perioada aprilie – iunie 2016 dar investiţiile în construcţii şi echipamente au fost mai scăzute comparativ cu precedentele trei luni. 

Economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa, a avertizat că "pentru o extindere sustenabilă a actualei redresări, sau iniţierea unui nou ciclu de creştere, investiţiile vor trebui majorate". Acesta a cerut Guvernului să stimuleze investiţiile, direct sau indirect, pe fondul sporirii incertitudinilor în urma votului privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), a slăbiciunii structurale continue din multe state ale zonei euro şi a încetinirii economiei mondiale. 

Jens Weidmann, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a dat asigurări că votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) nu va schimba perspectivele de creştere ale economiei în trimestrul trei din acest an.