Banii obţinuţi vor fi utilizaţi de companie pentru plata unei părţi din datorii şi pentru extinderea activităţii de dezvoltare imobiliară. Investiţiile Globalworth pe piaţa imobiliară românească se ridicau la 860 mil. euro la sfârşitul anului trecut, acestea fiind realizate cu preţul unui grad de îndatorare de 43,4%.
Eurobondurile emise de Globalworth au o maturitate de cinci ani, scadentă la 20 iunie 2022, şi o rată anuală a dobânzii fixă de 2,875%, echivalentul unui randament de 3%, plătibilă anual începând cu 20 iunie 2018. Oferta a fost suprasubscrisă de 2,4 ori.
Companiile Deutsche Bank, J.P. Morgan Securities şi UBS au avut calitatea de brokeri, iar BT Capital Partners şi Rand Merchant Bank, o divizie a FirstRand Bank (filiala din Londra), au fost co-manageri. BT Capital Partners va lista obligaţiunile Globalworth la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, Globalworth a solicitat admiterea eurobondurilor pe lista oficială a Bursei irlandeze și tranzacţionarea pe piaţa reglementată. Titlurile au fost evaluate la BB +/stabil de către Standard & Poor’s şi Ba2/stabil de către Moody’s.
„Ne bucură interesul puternic pe care investitorii internaționali l-au arătat față de tranzacția noastră inaugurală cu Eurobonduri, o emisiune de obligațiuni de referință pentru o companie de investiții imobiliare care activează în Europa Centrală și de Est. Această tranzacție simplifică mult structura datoriei noastre și reduce semnificativ costul mediu al datoriei, permițându-ne în același timp să ne întărim poziția astfel încât să trecem la următorul nivel de dezvoltare nu doar în România, ci și în Europa Centrală și de Est și mai ales în Polonia”, a declarat Dimitris Raptis, Deputy CEO și director de Investiții la Globalworth.
Model testat
În urmă cu un an, Globalwort a mai emis o serie de obligaţiuni garantate cu proprietăţi imobiliare în valoare de 180 mil. euro. Obligaţiuni în valoare de 150 mil. euro au fost preluate de fondul Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), cel mai mare fond de pensii canadian şi unul dintre cei mai prestigioşi investitori din lume, iar restul, cu o valoare de 30 mil. euro, au fost preluate de fonduri administrate de Cairn Capital. Banii au fost folosiţi tot la refinanţarea datoriei.
De altfel, cea mai importantă infuzie de capital realizată anul trecut în România a fost obţinută tot de Globalworth. Firma fondată de Papalekas a atras în acţionariat compania Growthpoint, un gigant cu active evaluate la 7,6 mld. euro, al cărui principal acţionar este fondul de pensii al angajaţilor guvernului sud-african. Government Employees Pension Fund (GEPF) administrează active în valoare de 110 mld. euro şi este cel mai mare fond de pensii din statul african. Investitorul a plătit 186,4 mil. euro pentru 27% din acţiunile Globalworth.
Valoarea proprietăţilor imobiliare deţinute de Globalworth în România se ridica la 977,5 mil. euro la finalul anului trecut, ceea ce plasează compania pe locul doi în topul celor mai mari investitori imobiliari din ţară, după New Europe Property Investments (NEPI). Anul trecut, investitorul a încasat venituri din chirii de 68,2 mil. euro.