Bernard Madoff, detinatorul unei firmei de investitii la New York si fost presedinte al bursei NASDAQ a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare si plata unei amenzi de cinci milioane de dolari pentru o frauda in valoare totala de 50 miliarde de dolari. Suma reprezinta valoarea cea mai mare a unei fraude care a putut fi comisa la bursa de un singur om pe bursa americana si mai ales la un raport atat de mare intre suma totala si numarul de pagubiti.
Madoff a a utilizat „schema Ponzi”, prin care invartea banii proveniti de la investitori printr-o firma fantome de brokeraj, pentru a ajunge tot la el, sub forma de castiguri fara a fi macar investiti. Pentru a nu intra la banuieli, primii intrati in schema primeau bonificatii consistente, ei chiar recomandandu-l pe Madoff mai departe. Ca orice schema piramidala, este sortita colapsului, atunci cand se ajunge la o masa critica, fiind nevoie ca pentru plata unui nivel din schema sa fie adusi in sistem un numar mult prea mare de oameni, care nu pot fi gasiti.
Desi initial a negat acuzatiile, chiar acuzand faptul ca a pierdut pe bursa cele 50 de miliarde de dolari, Madoff a declarat in fata probelor anchetatorilor ca este intradevar omul care controleaza firma fantoma prin care a derulat escrocheria. El s-a folosit de increderea pe care o prezenta marilor investitori pentru ca acestia sa-i incredinteze sume imense de bani. Nu a fost nevoie decat de 25 de clienti foarte mari care sa ii permita sa puna schema in functionare pentru sume de miliarde.
Cu toate acestea, in momentul arestarii, Madoff avea active intre 200-300 milioane de dolari, pe care a spus ca ii va utiliza pentru „plata datoriilor”. In prezent, escrocul se afla in libertate in asteptarea finalizarii procesului, deoarece si-a achitat cautinea de 10 milioane de dolari.
Chiar si inventatorul schemelor piramidale moderne, Carlo „Charles” Ponzi (1882-1949), un imigrant italian in SUA, nu a reusit sa obtina sume atat de mari, nereusind sa treaca de un miliard de dolari.