Cea mai mare fabrică de reciclare a DEEE-urilor din România

Romcarbon a inaugurat, marţi, cea mai mare fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din România, GreenWEE, în urma unei investiţii ce se ridică la valoarea de 10 milioane de euro, pentru achiziţia terenului, construcţia fabricii şi utilarea acesteia cu echipamente. GreenWEE International îşi propune ca până în anul 2013 să trateze 49.000 de tone de deşeuri anual, pornind de la cantitatea de 10.000 de tone în acest an, potrivit directoru

Romcarbon a inaugurat, marţi, cea mai mare fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din România, GreenWEE, în urma unei investiţii ce se ridică la valoarea de 10 milioane de euro, pentru achiziţia terenului, construcţia fabricii şi utilarea acesteia cu echipamente.

GreenWEE International îşi propune ca până în anul 2013 să trateze 49.000 de tone de deşeuri anual, pornind de la cantitatea de 10.000 de tone în acest an, potrivit directorului general Marius Costache.

Compania estimează o cifră de afaceri în valoare  de 1-2 milioane de euro pentru anul în curs şi se aşteaptă ca această investiţie să fie recuperată într-un interval de 7 ani.

Zeci de milioane de euro într-un parc de reciclare

Mai mult, grupul Romcarbon intenţionează să realizeze o investiţie totală de 30 până la 50 de milioane de euro pentru construirea primului Parc Industrial de Reciclare din România, localizat în apropiere de Buzău, acolo unde este şi fabrica GreenWEE.

„Proiectrul este abia în stadiul de plan de afaceri, însă estimăm că parcul va fi funcţional cel mai târziu în cursul anului viitor. Locaţia acestuia va fi tot în Buzău”, a precizat Costache.

Fabrica este deţinută în proporţie de 72% de grupul Romcarbon SA, căruia i se adaugă o participaţie elveţiană de 18%, formată din două fonduri de investiţii, şi o participaţie taiwaneză de 10%. Investiţia este de tip greenfield şi a fost realizată din fonduri proprii.

Unitatea de reciclare are o suprafaţă totală de 10.795 mp, din care 6.100 mp reprezintă suprafaţa de producţie, iar restul este reprezentat în mare parte de depozite şi de o suprafaţă alocată birourilor.

În prezent există 40 de anagajaţi, iar Marius Costache estimează că până în anul 2012, numărul angajaţilor va ajunge la 150 de persoane. La ora actuală se lucrează pe un singur schimb, însă odată cu atingerea capacităţii maxime de producţie se va lucra în trei schimburi. Fabrica are patru linii de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi o linie de dezasamblare.

Fabrica GreenWEEE poate prelucra nouă din cele zece categorii de DEEE, în afara corpurilor de iluminat, însă reprezentantul companiei a menţionat ca urmează unele investiţii suplimentare, astfel încât la Buzău să poată fi procesate şi aceste deşeuri până în vara anului 2010.

Riscăm penalizări din partea UE

Potrivit normelor Uniunii Europene (UE), în România ar trebui colectate circa 4 kg de DEEE anual, pe cap de locuitor, ceea ce reprezină 80.000 tone anual la nivel naţional.

„GreenWEE doreşte să trateze integral deşeuri colectate din România, dar dacă acest lucru nu va fi posibil, din cauza nerespectării cotelor, este foarte probabilă o orientare şi către ţările învecinate”, a spus Marius Costache. Acesta a explicat că în cursul anului trecut, potivit estimărilor preliminare, în România au fost colectate numai 14.000 de tone de DEEE-uri, iar dacă acest aspect se va menţine este foarte posibil ca ţara noastră să fie penalizată de către UE.

Grupul Romcarbon cuprinde 12 unităţi regionale şi are 2.000 de angajaţi. De asemenea, Romcarbon a dezvoltat o reţea de 150 de puncte de colectare a deşeurilor, repartizate pe întreg cuprinsul ţării. Drept urmare, cifra de afaceri a grupului în România a atins suma de 85 milioane de euro pentru anul trecut.