Investiţia, care se ridică până în prezent la 2,5 milioane de euro, aparţine omului de afaceri german Hans Kilger şi danezului Rudolf Kerner, care este crescător de animale. Directorul general al firmelor din România a celor doi şi administrator al fermei de bizoni este fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Toma Rus.
În momentul de faţă, efectivul de bizoni numără 278 de animale, repartizate în trei ferme, dintre care 50 au fost aduşi de Rudolf Kerner chiar vineri. Primii bizoni au fost aduşi în România în toamna anului trecut, iar până în 2017, se doreşte ca efectivul de animale să atingă 2.000 de capete.
'Cei doi proprietari ai firmei au încheiat înţelegeri cu toate fermele care vând bizoni vii din Europa şi preconizăm că vom cumpăra în fiecare an un efectiv de 100 de bizoni şi din acest an sperăm să avem şi noi 100 de fătări, de la anul 150, apoi 200 şi aşa mai departe. Dacă nu vom avea sacrificări, vom creşte efectivul foarte repede. Va trebui să şi achiziţionăm pentru a putea creşte până la 2000 de bizoni, dar ne trebuie şi peste 2.000 de hectare de păşune', a spus Toma Rus.
Acesta a explicat că unui bizon îi trebuie, pentru a putea rămâne în stabulaţie liberă, un hectar de păşune. În prezent, ferma a concesionat de la sătenii din comună aproximativ 500 de hectare de păşune, la care se adaugă alte 100 pe care au fost cultivate grâne pentru hrana animalelor.
La rândul său, Hans Kilger, unul dintre cei doi proprietari ai fermei, a declarat că a ales Transilvania ca şi loc pentru dezvoltarea acestei afaceri din mai multe motive, unele care ţin de climatul necesar creşterii bizonilor, altele care sunt de ordin cultural.
'Sunt convins că am făcut alegerea potrivită de a investi în această ţară deoarece crescutul vitelor şi cultivarea pământului sunt tradiţie. Bizonii sunt ideali pentru această ţară deoarece există suprafeţe mari de teren şi îi putem ţine şi peste iarnă în stabulaţie liberă, ceea ce în altă parte nu ar fi posibil, din cauza suprafeţelor reduse. Un alt lucru important pentru mine a fost Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, care îmi permite să vin foarte des aici. Iar Transilvania, pentru noi, cei care provenim din Germania, înseamnă foarte mult, pentru că unii nemţi au rădăcini aici', a declarat Kilger.
Investitorul, care de meserie este auditor şi expert contabil, este convins că, în viitorul apropiat, România va deveni cel mai important exportator de carne de bizon de pe continent, având în vedere că, într-un timp atât de scurt, s-a reuşit ca ferma de la Recea Cristur să devină cea mai mare crescătorie de acest fel din Europa.
Proiectul celor doi oameni de afaceri presupune, pe termen lung, inclusiv crearea unui lanţ de restaurante, atât în România, dar mai cu seamă în Germania, precum şi comercializarea cărnii, care poate fi vândută în Europa la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro kilogramul, în funcţie de calitate.
În prezent, firma BT Bison Ranch are 30 de angajaţi din comuna Recea Cristur, iar până în 2017, numărul lor ar putea depăşi 50.
'Acum doi ani, când i-am adus pe cei doi investitori, a fost un mic zâmbet pe buzelele tuturor, dar iată că acum lucrurile se concretizează. Ce este cel mai important sunt cele 30 de locuri de muncă, iar lucrurile se vor dezvolta în continuare şi numărul se va multiplica. Eu zic că 30 de noi locuri de muncă pentru o comună este destul de mult', a declarat, la rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care a precizat că firma donează şi alimente pentru căminul de bătrâni din comună.
Proprietarii mai doresc, de asemenea, să deschidă în zonă un complex de vânătoare şi unul de turism.
'Proiectul presupune şi crearea unui complex de vânătoare, dar aşteptăm să îndeplinim toate condiţiile legale pentru a putea autoriza acest ţarc', a menţionat Toma Rus, care a explicat că, în complexul respectiv, se vor putea vâna mufloni, cerbi carpatini şi lopătari, precum şi mistreţi. Acesta animale vor fi asigurate de o crescătorie care va fi amenajată pe lângă complexul de vânătoare.AGERPRES