Într-o analiză publicată de Scheerpost, acesta explică de ce Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, și industria armentului care depinde de ea, având profituri de miliarde, a devenit cea mai agresivă și periculoasă alianță militară de pe pământ.

Creată în 1949 pentru a împiedica expansiunea sovietică în Europa Centrală și de Est, NATO evoluat într-o mașinărie de război globală în Europa, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa și Asia, subliniază jurnalistul. El amintește modul în care alianța s-a extins rapid, încălcând unele angajamente sau intrând în războaie sângeroase.

NATO îşi extinde amprenta în toată lumea

NATO și-a extins amprenta, încălcând promisiunile făcute Moscovei după încheierea Războiului Rece, de a primi în rândurile sale 14 țări din Europa Centrală și de Est. În curând, va accepta și Finlanda și Suedia. A bombardat Bosnia, Serbia și Kosovo şi a lansat războaie în Afganistan, Irak, Siria și Libia, soldate cu aproape un milion de morți și aproximativ 38 de milioane de refugiați.

NATO își construiește acum o amprentă militară în Africa și Asia, invitând Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud în așa-numita „Asia Pacific Four”, la recentul summit de la Madrid.

În 2021, și-a extins raza de acțiune în emisfera sudică, semnând un acord de parteneriat pentru antrenament militar cu Columbia. A sprijinit Turcia, care a doua cea mai mare armată din NATO, să invadeze și să ocupe ilegal zone din Siria și Irak. Armata turcă a fost acuzată de crime de război – inclusiv atacuri aeriene multiple împotriva refugiaților și folosirea de arme chimice, în nordul Irakului. Este un adevărat record pentru o alianță militară care, odată cu prăbușirea URSS, a devenit depășită și ar fi trebuit să fie desființată, subliniază Hedges.

NATO a decis să rămână „în afaceri”, treaba sa fiind războiul

NATO și liderii săi nu au avut nicio intenție să îmbrățișeze „dividendele păcii” și să promoveze o lume bazată pe diplomație, respectarea sferelor de influență și cooperarea reciprocă. NATO a decis să rămână ”în afaceri, treaba sa fiind războiul.

Asta însemna să-și extindă mașinăria de război cu mult dincolo de granița Europei și să se angajeze într-un antagonism neîncetat față de China și Rusia.

Alianța militară vede viitorul așa cum este detaliat în documentul „NATO 2030: Uniți pentru o nouă eră”, ca pe o luptă pentru hegemonie cu statele rivale, în special cu China, și cere pregătirea unui conflict global prelungit.

Alianța a respins strategia din timpul Războiului Rece care se asigura că Washingtonul este mai aproape de Moscova și Beijing decât erau Moscova și Beijingul una de alta.

Nu se poate vorbi despre război fără a vorbi despre piețe. Tulburările politice și sociale din SUA, alături de puterea economică în scădere, au determinat America să îmbrățișeze NATO și mașinăria sa de război ca antidot pentru declinul său. Washingtonul și aliații săi europeni sunt îngroziți de Belt and Road (BRI), proiectul Chinei, care se ridică la un trilion de dolari și care este menit să conecteze un bloc economic de aproximativ 70 de națiuni aflate în afara controlului SUA, subliniază ziaristul.

Cheltuielile militare uriașe ale SUA vor deveni și mai greu de suportat

Cheltuielile militare uriașe ale SUA, care au făcut ca datoria țării să ajungă la 30 de trilioane de dolari, cu 6 trilioane de dolari mai mult decât întregul PIB al Statelor Unite, vor deveni și mai greu de suportat de contribuabilii americani.

În 2021, cheltuielile militare ale SUA au fost de 801 miliarde de dolari, adică 38% din totalul cheltuielilor mondiale militare și mai mult decât cele ale Chinei și Rusiei la un loc. Pierderea dolarului ca monedă de rezervă a lumii va forța SUA să reducă cheltuielile, să închidă multe dintre cele 800 de baze militare de peste mări și să facă față inevitabilelor revolte sociale și politice declanșate de colapsul economic. Ironia este că NATO a accelerat această posibilitate.

Rusia este ”aperitivul”, dar China este ”felul principal”

În ochii strategilor NATO și americani, Rusia este ”aperitivul”, iar China este ”felul principal”. Incapabile să concureze cu China din punct de vedere economic, SUA și NATO au apelat la instrumentul contondent al războiului pentru a-și paraliza competitorul global.

Pentru China, NATO ar putea folosi aceeași momeală ca și în cazul Rusiei, susține autorul.

Extinderea NATO și lovitura de stat de la Kiev, din 2014, susținută de America, au determinat Rusia să ocupe mai întâi Crimeea, în estul Ucrainei, și apoi să invadeze toată țara pentru a zădărnici eforturile Kievului de a adera la alianță. Același dans al morții se joacă acum cu China și Taiwanul și cu dorința de extindere a NATO în regiunea Asia Pacific.

Conflictul din Ucraina, mană cerească pentru industria armamentului

Conflictul din Ucraina a fost mană cerească pentru industria armamentului. Având în vedere retragerea umilitoare din Afganistan, era nevoie de un nou conflict. Prețurile acțiunilor Lockheed Martin au crescut cu 12%, iar cele ale Northrop Grumman cu 20%. Războiul este folosit acum de NATO pentru a-și spori prezența militară în Europa Centrală și de Est.

SUA construiesc o bază militară permanentă în Polonia. Forța de reacție a NATO de 40.000 de oameni va fi extinsă la 300.000 de soldați. Miliarde de dolari în arme se revarsă în regiune.