Uleiul de măsline nu este ca vinul. Nu devine mai bun pe măsură ce se învechește”, spune Joseph Profaci, șeful unei mari companii producătoare de ulei de măsline, potrivit site-ului Wellandgood.

„Uleiurile de măsline sunt îmbuteliate cu un termen de valabilitate clar și acesta nu ar trebui să fie mai mult de doi ani de la îmbuteliere. Odată ce deschideți sticla și lăsați aerul să intre, ceasul începe să ticăie mult mai repede”, explică acesta.

Sacrificați și valoarea nutritivă și aroma uleiului

Practic, dacă nu consumați într-o anumită perioadă de timp uleiul de măsline, veți sacrifica atât valoarea nutritivă, cât și aroma uleiului.

Odată deschisă sticla, începe să se oxideze (adică să-și piardă electronii). Profaci spune că, la nivel chimic acest lucru se întâmplă deoarece micronutrienții uleiului – polifenolii și antioxidanții buni pentru sănătate, care ne protejează împotriva bolilor cronice precum diabetul, demența și chiar cancerul – sunt responsabili pentru aroma bogată de nuci pe care o lasă uleiul de măsline.

Conținutul de polifenoli și antioxidanți se va diminua

„Când gustul uleiul de măsline se pierde din cauza oxidării, asta înseamnă că avem din ce în ce mai puțini polifenoli în ulei”, explică Profaci. „În concluzie, pe măsură ce uleiul de măsline se învechește, poate fi benefic pentru sănătate și are în continuare profilul dorit de acizi grași, dar conținutul său de polifenoli și antioxidanți se va diminua”, adaugă el.

În cât timp putem să consumăm uleiul de măsline

Profaci spune că ar fi de preferat ca uleiul de măsline, odată deschis, să fie consumat într-un interval de 30 de zile. De asemenea, ar fi bine să alegeți din magazin sticla de ulei de măsline care poate fi folosită în termen de 30 de zile sau mai puțin.

Beneficiile uleiului de măsline

Uleiul de măsline, în special uleiul de măsline extra-virgin, este bun pentru organism, deși beneficiile asupra sănătății ale multor grăsimi dietetice sunt controversate. Uleiul de măsline poate trata răni minore, protejează împotriva bolilor cardiace, conține nutrienți care inhibă sau distrug patogenii, este bogat în antioxidanți și ajută la prevenirea cancerului.