O mare greșeală pe care gospodinele o fac în bucătărie este să radă în prăjituri coajă de portocală sau lămâie, pentru o aromă deosebită. Specialiștii susțin că deși gustul produselor dulci este modificat, acest obicei este unul extrem de periculos. Mai exact, se pare că până ajung la tarabe pentru a fi cumpărate, atât lămâile, portocalele, mandarinele, cât și celelalte citrice străbat un drum lung. Astfel, pentru ca fructele să nu se strice în tot acest interval, transportatorii injectează în coaja acestora mai multe substanțe.
Deși substanțele nu afectează fructul, ele au rolul de a otrăvi coaja acestuia. O echipă de cercetători de la Universitatea din Wageningen din Olanda, în colaborare cu mai mulți profesori din cadrul Universității Dunărea de Jos – Galați au descoperit care sunt substanțele periculoase din coaja citricelor.
Substanțele toxice pe care le conțin cojile de portocală
Astfel, este vorba despre E 230 Difenilfenol, un conservant artificial. El este totodată un pesticid care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor, iar doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg/kg corp. Atunci când este folosit în cantități mult mai mari, această substanta poate provoca sangerari interne.
O altă substanță periculoasă care se regăsește în coaja fructelor precum lămâi portocale sau mandarine este E 231 Ortofenilfenol, un conservant de suprafata ce poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales in cazul copiilor. Și în acest caz, legea permite o doza maxima de 0,2 mg/kg corp, iar atunci când cantitatea este depășită există posibilitate de reacții adverse în organism.
E 233 Tiabendazol este o altă substanță care se poate regăsi în coaja de la citrice pe care gospodinele o răzuie în prăjituri. Această substanță toxică este un fungicid folosit pentru suprafata fructelor. În ceea ce privește doza maxima admisa prin lege, aceasta este de 0,1 mg/kg corp, iar specialiștii spun că un consum peste limita poate produce sangerari interne, intoxicatii sau alergii.
De menționat este faptul că, potrivit specialiștilor aceste substanțe devin periculoase doar în momentul în care sunt înghițite.