PSD a încercat să legifereze „cea mai mare hoție din istoria României”, în ciuda vehementelor critici din partea Opoziției și a Președintelui Iohannis. Deși legea a fost declarată neconstituțională de CCR, Guvernul Dăncilă a încercat să evite legislativul și o nouă sesizare la CCR.
PSD a încercat să legifereze şi să operaţionalizeze FDSI, „cea mai mare hoţie din istoria României”, însă datorită opoziţiei liberalilor, OUG 100/2018 nu a fost adoptat, fiind retrimis la comisia de resort, cea de Industrii şi Servicii, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Braşov Gabriel Andronache.
„Solicităm PSD să abandoneze legiferarea acestui jaf naţional şi să adopte propunerea noastră de respingere a OUG nr.100/2018 privind reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii”, a spus deputatul liberal.
El a menţionat că, în perioada 2017-2018, PSD a încercat să treacă prin Parlament o lege prin care cele mai importante companii al statului român deveneau părţi ale unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii cu toate activele aflate în patrimoniul acestora, dând ca exemplu de companii propuse pentru listare în acest fond Hidroelectrica şi Romgaz.
„Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL, alături de alte partide din opoziţie, s-au opus acelei legi sesizând Curtea Constituţională. Legea a fost declarată neconstituţională. PSD nu s-a oprit. Pentru a evita legislativul şi o nouă sesizare la CCR, a adoptat prin Guvernul Dăncilă ordonanţa de urgenţă nr.100/2018, prin care, practic, a reluat majoritatea prevederilor controversate din legea declarată neconstituţională. Mecanismul pus la punct prin lege descria jaful perfect: cele mai profitabile companii ale statului erau adunate în FDSI, administrarea acestuia urmând a fi realizată de o entitate privată atent aleasă de Guvernul Dăncilă din sfera de influenţă PSD, iar eventualul profit al acestui fond urma a fi dirijat spre proiecte sau comunităţi locale cu conducere psdistă”, a susţinut Andronache.
Legea de aprobare a OUG 100/2018 a fost pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor marţi, 15 octombrie, în urma dezbaterilor fiind retrimisă la comisia de resort.