Recent, discuțiile din jurul sistemului de pensii din România au fost dominate de cazul unui pensionar care primește o sumă colosală, depășind 100.000 de lei pe lună pentru doar 18 ani de muncă.

Deși a contribuit timp de doar 18 ani la bugetul asigurărilor sociale, veniturile sale anterioare extrem de mari au permis acumularea unei pensii uriașe, stârnind controverse și neliniște în rândul altor pensionari care nu beneficiază de aceleași avantaje.

Doar 18 ani de muncă și are cea mai mare pensie

Simona Bucura-Oprescu a detaliat cum această pensie mare a devenit posibilă. Aceasta a menționat că, deși persoana respectivă a muncit doar 18 ani, veniturile sale au fost extrem de mari. „Este o pensie în sistemul contributiv”, a explicat ministrul.

„Este o pensie în sistemul contributiv. Întrebarea este, 18 ani și are o pensie peste 100 de mii de lei. Dar a avut un cuantum al cotizațiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat foarte mare. A muncit 18 ani, dar cu contribuții semnificative”, a spus Simona Bucura-Oprescu la Realitatea.

În continuare, ministrul a adăugat că veniturile foarte mari din perioada activă a contribuției au fost cheia acestui succes financiar.

Proiecte pentru pensionari

Pe lângă discuția despre pensia record, Simona Bucura-Oprescu a anunțat că se lucrează și la un proiect important. Acest proiect vizează persoanele cu dizabilități, care au fost dezavantajate de formula de calcul recent adoptată.

Ministrul a explicat că termenul pentru adoptarea acestui proiect este stabilit pentru jumătatea lunii noiembrie. De asemenea, a subliniat că în urma recalculării pensiilor, peste 9.000 de români vor primi noi decizii de revizuire. Aceasta este o reacție la erorile semnalate în sistemul de pensii.

Controverse și nemulțumiri

Simona Bucura-Oprescu a discutat și despre nemulțumirile exprimate de pensionari în urma recalculării pensiilor. Aceasta a ridicat o întrebare esențială:

„Cât au fost, care au fost veniturile pe care le-au avut pensionarii, care acum ne spun că sunt nemulțumiți de recalculare?”

Ministrul a subliniat că există o nedreptate majoră în sistemul actual de pensii.

„Eu cred că nedreptatea a fost pentru 3,8 milioane de pensionari care, an la rându’, deși au muncit la fel ca alți pensionari care aveau pensii mai mari, au avut pensii mai mici. Eu cred că acolo a fost nedreptatea. În același timp, cred că am făcut un lucru bun pentru pensionari prin faptul că toți pensionarii, indiferent de rezultatul recalculării, dacă au fost vremuri când au existat tentative sau chiar s-au tăiat venituri în România, în ceea ce ne privește, pentru toți pensionarii am lăsat același cuantum în plată.”

Aceasta a subliniat nevoia de reformare a sistemului pentru a oferi o echitate mai mare pensionarilor.

Drepturile pensionarilor

Bucura-Oprescu a menționat că pensionarii au dreptul legal să continue să lucreze și să își primească pensiile. „Ai dreptul legal să și ai calitatea de pensionar, dar să și lucrezi”, a spus ea. Aceasta a explicat că, în cazul în care pensionarii aleg să lucreze, pot solicita recalcularea anuală a pensiei pentru a reflecta veniturile contributive.

Ministrul a reamintit că punctele de stabilitate se acordă doar pentru perioadele în care pensionarii sunt activi pe piața muncii.

„În ceea ce privește punctele de stabilitate, se dau numai pentru perioadele în care se muncește efectiv. Nu pentru sporul de grupă și nu pentru perioade în care acumulezi pensia cu salariu. Ai dreptul legal să și ai calitatea de pensionar, dar să și lucrezi, dar în cazul acesta poți cere în fiecare an recalcularea, astfel încât să-ți primești veniturile contributive”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.