Cea mai mare pensie din România este de 79.000 de lei. Raluca Turcan nu dorește să spună profesia celui care o primește

bani

Raluca Turcan a fost invitată, marți seara, într-o emisiune la Antena 3. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre pensiile românilor și a precizat care este cea mai mică pensie din țară, respectiv cea mai mare.

Cea mai mare pensie din România este de 79.000 de lei. Raluca Turcan nu dorește să spună profesia celui care o primește

Ministrul Raluca Turcan a precizat, la Antena 3, că cea mai mică pensie din România este de 100 de lei, în timp ce pensia cea mai mare este în valoare de 79.000 de lei, făcând parte din categoria pensiilor speciale. Ministrul a spus că nu dorește să dezvăluie profesia persoanei care beneficiază de această pensie deoarece nu vrea să-i dezbine pe oameni.

„Nu-i spun profesia sau numele celui care câștigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ținem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii impotriva celorlalți. […] Este important să reducem inechitățile prin noua lege a pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”, a spus Turcan, la postul de televiziune Antena 3.

România riscă o explozie de pensionari

Ministrul Muncii a mai spus că România riscă o explozie de pensionari până în 2030, dacă nu se iau măsurile necesare printr-o nouă lege a pensiilor. Raluca Turcan avertizează că sistemul de pensii se va prăbuși. Ministrul mai spune că în România există un raport de 9 pensionari la 10 angajați.

„Pana in 2030 urmeaza sa avem o explozie a numarul de pensionari cu aproape 1,8 milioane de pensionari. Daca nu facem nimic sistemul de pensii din Romania este pe punctul sa se prabuseasca. De aceea noi avem o obligatie sa luam masuri”, a precizat ministrul Muncii.

Ministrul a mai spus că deficitul de pensii în 2021 are un nivel îngrijorător, acesta fiind de 16 miliarde de lei.

„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”, spune Turcan.

Potrivit Ralucăi Turcan, deficitul nu a crescut anul acesta, ci în 2019, atunci când se vehicula o majorare a pensiilor cu 40%. Atunci, deficitul era de 3,2 miliarde de lei.

„Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai spus că milioane de pensionari primesc sume sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei.

Sursă foto: Dreamstime