Cunoscută sub numele de „Sleeping Lion Pearl” („Perla Leului Adormit”) din cauza formei sale, această concreţiune perlată cu o lungime de aproape şapte centimetri şi o greutate de aproximativ 120 de grame s-a format cel mai probabil în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în apele chinezeşti, poate chiar în Râul Perlelor, a cărui gură de vărsare se află pe ţărmul Mării Chinei de Sud.
Potrivit casei de licitaţii Venduehuis, aceasta este una dintre cele mai mari trei perle naturale de apă dulce din lume cunoscute şi repertorizate de experţi.
Preţul ei a fost evaluat între 340.000 şi 540.000 de euro (400.000 – 637.000 de dolari).
În jurul anului 1765, perla a fost transportată până în Batavia (în prezent Jakarta, capitala Indoneziei) de un comerciant olandez.
Treizeci de ani mai târziu, perla a fost vândută la o licitaţie organizată la Amsterdam şi a fost achiziţionată de Ecaterina cea Mare a Rusiei, au relatat reprezentanţii casei Venduehuis într-un comunicat.
Împărăteasa rusă a păstrat această perlă în palatul Ermitaj din Sankt Petersburg până în 1796. În perioada tulbure care a urmat morţii împărătesei Ecaterina a II-a, perla a dispărut şi a fost apoi regăsită în Polonia.
A fost cumpărată în 1865 de un bijutier olandez şi a rămas în colecţia familiei acestuia timp de mai multe generaţii. A fost achiziţionată în 1979 de Societatea producătorilor de perle din Amsterdam în scopul realizării unor cercetări istorice.
„Sleeping Lion Pearl” va fi scoasă la licitaţie pe 31 mai în oraşul Haga.