Potrivit sursei citate, 2020 este văzut de majoritatea investitorilor drept un an în care măsurile reale de reformă vor fi, din păcate, înghețate, cu consecințe directe în înrăutățirea cadrului macro-economic.
După ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflația și deprecierea leului se aflau în prim-planul temerilor investitorilor, în 2020 criza forței de muncă tinde să revină în prim-plan.
Întrebaţi care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri în anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema forței de muncă, 53% dintre respondenţi au menționat accentuarea blocajului financiar, 49% – creşterea inflaţiei iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb.
,,Criza forței de muncă s-a accentuat în 2019, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. În 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluții, cea mai solicitată de investitorii fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor, mai ales a celor tineri, în țară, vezi modelul polonez’’, arată concluziile Barometrului.
Dincolo de criza forței de muncă, investitorii estimează că economia va continua să se confrunte cu aceleași probleme structurale ca și în 2019.
,,Într-un an cu două runde de alegeri, este puțin probabil să asistăm la măsurile de restructurare necesare echilibrării cadrului macro-economic, având în vedere potențialul impact negativ din punct de vedere electoral. În aceste condiții, problemele din 2019 precum blocajul financiar se vor accetua în anul viitor, mai ales în condițiile în care finanțarea business-ului va continua să fie o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea investitorilor’’, afirmă experții.
Interesant este că din topul temerilor investitorilor a ieșit ,,creșterea fiscalității’’, semn că oamenii de afaceri speră ca 2020 să aducă un Cod Fiscal fără modificări importante, având în vedere contextul electoral.
Economia pune frână în 2020
Temerile investitorilor privind decelerarea evoluției economice din S2 2019, prezentate în ediția din iulie a Barometrului Frames, s-au confirmat, creșterea economică fiind sub cea estimată de Comisia Națională de Prognoză și de fostul guvern.
În noua cercetare, realizată în această lună, oamenii de afaceri estimează că, în 2020, economia va continua să pună frână, pe fondul accentuării dezechilibrelor macro-economice.
59% dintre companiile chestionate estimează, astfel, că economia va crește anul viitor cu 3-3,5%, iar 27% văd un avans economic chiar mai redus, sub nivelul de 3%. Numai 14% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.
Proiectul de buget pe anul 2020 se bazează pe o creștere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% și o rată medie a inflației de 3,1%.
,,În 2020, consumul, cu bune și rele, va continua să reprezinte motorul principal al economiei însă cu o rată de creștere ceva mai temperată. Anul viitor va aduce multe semne de întrebare în sectoare precum agricultura, aflată încă în zona meteo-sensibilă, construcțiile – în condițiile incertitudinilor legate de Programul ,,Prima Casă’’, și mai ales în zona producției industriale, acolo unde ultimele luni au marcat o decelerare semnificativă. În condițiile în care principalii parteneri comerciali ai României se confruntă, la rândul lor, cu probleme economice, provocările vor fi semnificative, cu impact direct în economie’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Deprecierea leului continuă
Combinaţia fatidică între deprecierea leului şi creşterea preţurilor în economie a afectat semnificativ economia reală în 2019, iar acest fenomen tinde să se accentueze în 2020.
După ce, în barometrul din iulie 2019, o treime dintre oamenii de afaceri chestionați de Frames prognozau cursul în a doua parte a anului în intervalul 4,7-4,75 lei, fapt confirmat de evoluţia din prezent, pentru 2020, cei mai mulți investitori(68%) anticipează un curs oficial în jurul nivelului de 4,85 lei/euro.
21% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,85-4,9 lei, iar 11% văd cursul sub 4,85 lei/euro.
,,Presiunile pe cursul de schimb vor continua să fie semnificative, în condițiile accentuării dezechilibrului balanței comerciale. Stimularea consumului va determina creșterea, în continuare, a importurilor, iar presiunea inflaționistă se va accentua. BNR, cel mai probabil, va lăsa leul să evolueze pe un culoar mai amplu, în tentativa de a echilibra deficitele”, afirmă analiştii de la Frames.
Investițiile cu potențial în 2020
Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulți dintre investitori (61%) estimează că afacerile din comerț vor genera cel ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), construcțiile (37%), transportul și depozitarea (28%) și activitățile profesionale, științifice și tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, în topul investițiilor interesante.
De remarcat scăderea semnificativă a apetitului pentru agricultură, silvicultură și pescuit față de ediția precedentă a Barometrului Frames, de la 27% la 12%, un semn că provocările din zona de costuri de producție, pricing, distribuție și vânzare s-au accentuat.
,,Importurile alimentare au ajuns, din păcate, să ocupe mare parte din piață. Coroborat cu alte probleme, precum seceta, gripa aviară, cea porcină, business-ul agricol, în principal cel din zona micilor ferme, a devenit unul extrem de riscant, iar apetitul investitorilor a scăzut semnificativ’’, afirmă experții.
Acest fapt este dovedit de datele de la Registrul Comerțului care arată că, în 2019, numărul firmelor noi din acest sector a scăzut cu peste 50%.
,,Stimulat de creșterile salariale, consumul va continua să genereze cel mai ridicat interes și în 2020, cu un tot mai puternic accent în zona de online. Sectorul de transport și depozitare, strâns legat de acest segment, va aduce, de asemenea, o profitabilitate optimă, iar serviciile dedicate firmelor și populației, vor înregistra, în continuare, un interes major.
Sectorul construcțiilor va continua să crească, iar presiunea pe prețuri se va accentua în zona marilor orașe, acolo unde cererea de spații de locuit și de birouri este semnificativă. Investiţiile în zona de IT (software) vor reprezenta, de asemenea, un punct de interes, grevate însă de criza de personal, extrem de puternică în acest sector’’, mai arată concluziile barometrului.
Predictibilitate fiscală și digitalizarea serviciilor publice
Dincolo de provocările economice și de investițiile cu potențial din 2020, oamenii de afaceri au fost chestionați și în privința măsurilor pe care le consideră necesare dezvoltării un cadru economic stabil.
Predictibilitatea fiscală (73%) s-a aflat în topul mențiunilor. Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără modificări peste noapte (în genul propunerii privind scăderea TVA, fără fundamente economice), se află de câțiva ani în topul solicitării oamenilor de afaceri, din păcate neonorate de autorități.
Digitalizarea administrației publice (56%), investițiile în infrastructură (45%), reducerea aparatului bugetar (38%) și un plan național de reconversie profesională (24%) se află, de asemenea, în topul măsurilor considerate prioritare de investitori.
,,Informatizarea ANAF, a întregului sector public, o simplificarea a procedurilor administrative în relația dintre mediul public și privat, implementarea unei Agende Digitale reale reprezintă unul dintre pașii care pot fi realizați începând din 2020, dacă există voință politică. Emiterea tuturor facturilor din economie, de exemplu, sub supravegherea Fiscului, va elimina, cu siguranță, o bună parte din economia subterană, iar plata taxelor și impozitelor online va eficientiza colectarea veniturilor bugetare. În plus, va determina o creștere a nivelului de credibilitate a României pe piețele internaționale’’, afirmă managerul Frames, Adrian Negrescu.
,, În ceea ce privește restructurarea aparatului public, este puțin probabil ca guvernul actual să ia măsurile necesare de reformă, mai ales că nu beneficiază de o majoritate parlamentară. Cum 2020 va fi un an de tranziție spre o nouă guvernare cu un orizont teoretic de 4 ani, cel mai probabil, măsurile de reformă vor fi amânate pentru 2021 atunci când vom asista și la creșteri de taxe și impozite. Investitorii speră, din această perspectivă, ca toate măsurile luate de noua guvernare să se fundamenteze pe analize de impact și pe consultări cu mediul de afaceri’’, arată concluziile barometrului.
Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames în perioada 1 – 15 decembrie 2019, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.