Volumul comerţului cu amănuntul în România a scăzut cu 10,5 procente în luna iulie 2010 comparativ cu luna precedentă, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).Atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1 procente în luna iulie 2010 comparativ cu luna precedentă. În rândul statel
Volumul comerţului cu amănuntul în România a scăzut cu 10,5 procente în luna iulie 2010 comparativ cu luna precedentă, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1 procente în luna iulie 2010 comparativ cu luna precedentă. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a scăzut în 10 state, inclusiv în România, şi a crescut în nouă state membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Portugalia (3,0 procente), Malta (2,9 procente) şi Franţa (2,2 procente).
Şi în ritm anual, luna iulie 2010 comparativ cu luna iulie 2009, România a înregistrat o scădere semnificativă a comerţului cu amănuntul (minus 8,0 procente), la nivelul Uniunii Europene doar Lituania înregistrând o scădere mai mare (minus 8,8 procente). În schimb, în zona euro comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere anuală de 1,1 procente iar în UE s-a înregistrat o creştere de un procent. Comerţul cu amănuntul a scăzut în opt state membre, inclusiv în România, şi a crescut în 11 state membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Franţa (6,1 procente), Portugalia (5,2 procente) şi Finlanda (4,5 procente).
Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut în iulie faţă de luna precedentă, cu 10,5 la sută (serie ajustată) şi cu 6,5 la sută (serie brută). Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 8,9 la sută (serie brută) şi, respectiv, cu 8,6 la sută (serie ajustată).
SURSA: Agerpres