Cea mai mare spaimă militară a Chinei a fost la un pas de a deveni realitate

Sursa: Dreamstime

În cazul unui conflict militar SUA-China, analiștii cred că Beijingul va folosi echivalentul modern al tacticii folosite în celebra bătălie din Insulele Yijiangshan din anii 50.

În 1955, Armata Populară de Eliberare a Chinei s-a angajat într-o debarcare sângeroasă amfibie pentru a captura o insulă naționalistă fortificată, de doar două ori mai mare decât un teren de golf, scrie 19fortyfive.com.

Bătălia nu doar că a prezentat capacitățile navale tot mai puternice ale Chinei, ci a fost momentul esențial dintr-un șir de evenimente. Acestea l-au determinat pe președintele Eisenhower să amenințe cu un atac nuclear asupra Chinei.

În 1949, Armata Populară de Eliberare (PLA) a lui Mao a reușit să îndepărteze guvernul naționalist Kuomintang (KMT) din China continentală. Cu toate acestea, Marina naționalistă a permis KMT să-și mențină stăpânirea pe insule mai mici, la mică distanță de principalele orașe continentale.

În curând, acestea au fost puternic fortificate și s-au angajat în confruntări prelungite de artilerie cu PLA. În 1950, PLA a lansat o serie de operațiuni amfibii, care au dus la capturarea insulei Hainan din Marea Chinei de Sud.

La 18 decembrie a fost planificat asaltul în stil chinezesc

În timp ce PLA a declanșat bombardamente pe insula Kinmen, la est de orașul Xiamen a început să planifice securizarea arhipelagului Dachen, aproape de Taizhou, în provincia Zhejiang. Dar insulele Yijiangshan, aflate lângă coasta chineză, le stăteau în cale.

Cele două insule măsurau doar două treimi dintr-un kilometru pătrat, dar erau înțesate de trupe naționaliste din grupurile escadrilei de asalt.

Așa că a fost planificat asaltul „în stil chinezesc”. La 18 decembrie, 54 de avioane de atac Il-10 și bombardiere bimotor Tu-2, escortate de optsprezece avioande luptă La-11, au lovit cartierul general și pozițiile de artilerie ale garnizoanei KMT.

Era doar primul val al unui bombardament aerian de șase ore, în care s-au dezlănțuit peste 254.000 de kilograme de bombe. A urmat confruntarea terestră.

Chinezii s-au instalat pe insulă și s-au grăbit să-și organizeze trupele

Apoi, trupele PLA au început să curețe buncărele fortificate, peșterile și tunelurile naționaliștilor. Până după-amiază, insula Yijiangshan era declarată sigură. Chinezii s-au instalat rapid pe insulă și s-au grăbit să-și organizeze trupele în poziții defensive pentru a respinge un contraatac naționalist din Insulele Dachen.

Confiscarea insulelor Yijiangshan a fost urmată, pe 19 ianuarie, de începerea unei campanii a PLA pe arhipelagul Dachen, condusă de bombardamente aeriene și de artilerie.

La 5 februarie, peste 100 de nave ale Flotei a șaptea a SUA, însoțite de sute de avioane de luptă, au evacuat 14.500 de civili și 14.000 de oameni din gherilele naționaliste din arhipelag, punând capăt prezenței Chinei în provincia Zhejiang.

SUA au avertizat că iau în considerare utilizarea armelor nucleare

Cu doar cîteva zile înainte de căderea Yijiangshan, Congresul SUA adoptase Rezoluția Formosa, angajându-se să apere

Taiwanul de amenințarea unei invazii a Republicii Populare Chineze. Ulterior, Statele Unite au avertizat că iau în considerare utilizarea armelor nucleare pentru a apăra guvernul naționalist. O lună mai târziu, guvernul lui Mao a semnalat că este gata să negocieze, iar bombardarea insulelor naționaliste a încetat în luna mai.

Nu se poate spune dacă abilitatea nucleară a lui Eisenhower a fost ceea care a dus la încetarea ostilităților. Acestea s-au reaprins trei ani mai târziu, în cea de-a doua criză a Strâmtorii Taiwanului, cînd furnizarea de rachete aer-aer Sidewinder și artilerie grea de către SUA a contribuit la obținerea unui rezultat favorabil pentru naționaliști.