În august, producătorul elveţian de ciment Holcim, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat că va schimba unele active din Europa şi, de asemenea, va combina alte active cu grupul mexican Cemex. Potrivit acordului convenit de cele două firme, Cemex va prelua operaţiunile Holcim din Cehia în timp ce Holcim va prelua operaţiunile Cemex din Germania de Vest. De asemenea, cele două companii îşi vor combina operaţiunile din Spania, iar Holcim va deţine 25% din entitatea combinată.
Holcim va plăti Cemex o sumă de 70 de milioane de euro în numerar pentru aceste tranzacţii, care ar urma să se finalizeze în trimestrul patru al acestui an în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.
Pe fondul cererii globale modeste, producătorii de ciment au început să vândă active şi să-şi reducă capacităţile pentru a-şi restructura datoriile şi a îmbunătăţi rentabilitatea.
‘Comisia Europeană a acceptat o solicitare din partea Spaniei pentru a analiza, conform reglementărilor privind fuziunile din UE, propusa achiziţionare a operaţiunilor Holcim din Spania de către rivala Cemex’, se arată în declaraţia forului comunitar. De asemenea, Comisia Europeană a anunţat că autorităţile din Cehia vor continua să analizeze preluarea afacerilor Holcim din Cehia de către Cemex.
Grupul elveţian se aşteaptă ca această operaţiune să-i îmbunătăţească rezultatul operaţional cu cel puţin 20 de milioane de euro.
Holcim este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (nisip şi pietriş), betoane şi asfalt, dar şi servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul deţine participaţii minoritare şi majoritare în circa 70 de ţări, pe toate continentele
Holcim România deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Alesd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 15 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim România are aproximativ 1.000 de angajaţi