Sberbank este prima bancă rusească care intră pe piaţa din Turcia, alăturându-se astfel celor de la HSBC (Marea Britanie), UniCredit (Italia) şi Citigroup (SUA), într-o ţară unde economia a crescut anul trecut cu 8,5%, potrivit Agerpres. Va fi cea mai mare tranzacţie din acest an încheiată în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa şi cea mai mare din Turcia, de când Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA a achiziţionat 24,9% din Turkiye Garanti Bankasi, pentru 5,8 miliarde de dolari, în martie 2011.
”Vânzarea este extrem de pozitivă pentru industria bancară din Turcia, deoarece acum investitorii pot începe să se concentreze şi asupra altor bănci turceşti. Valoarea tranzacţiei este foarte bună din punctul de vedere al Dexia”, a spus Haluk Akdogan, analist al ING Groep NV, în Londra.
DenizBank va fi a doua achiziţie importantă pentru Sberbank, care a plătit în februarie 505 milioane de euro (635,5 milioane de dolari) pentru banca austriacă Volksbanken AG, pentru a-şi spori prezenţa în Europa emergentă.
Sberbank vrea să se extindă în Turcia precum şi în Europa Centrală şi de Est, iar obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale. DenizBank, a şasea mare bancă privată din Turcia, avea la 31 decembrie 2011 active de 24,2 miliarde de dolari şi 588 de sucursale în Turcia.