Bank of England ia in calcul o noua reducere a dobanzii cheie la proxima sedinta a Comitetului de Politica Monetara care va avea loc luna viitoare, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Aceasta posibilitate este determinata de faptul ca, potrivit ultimelor informatii oficiale, indicele preturilor de consum a scazut luna trecuta pana la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani iar  autoritatile britanice sunt ingrijorate de posibilitatea aparitiei deflatiei.

Printr-o noua reducere a dobanzii cu o jumatate de punct procentual se spera sa se determine o crestere a inflatiei si, implicit, inlaturarea pericolului deflatiei.

La data de 8 ianuarie a.c. Bank of England a redus dobanda de politica monetara pana la cel mai mic nivel din ultimii 315 ani, mai exact din 1694, respectiv anul infiintarii.

Astfel, Comitetul de Politica Monetara, condus de guvernatorul Bank of England, Mervyn King, a coborat dobanda cheie cu o jumatate de punct procentual, de la 2% pana la 1,5% iar acum, dupa cum spuneam, se asteapta scaderea pana la nivelul de 1%.

„Disponibilitatea pentru contractarea de credite atat a populatiei cat si companiilor s-a restrans si mai mult subliniind necesitatea adoptarii de masuri suplimentare pentru a creste fluxul de creditare a sectorului non-financiar”, preciza Bank of England  intr-un comunicat dat publicitatii imediat dupa adoptarea deciziei.