Relaxarea măsurilor de izolare începând cu data de 1 iunie a condus la o creștere galopantă în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus într-o țară care fusese până atunci ferită de pandemie.
Regiunea sud-africană Gauteng, unde se află şi oraşele Johannesburg şi Pretoria şi care a devenit epicentrul pandemiei de COVID-19 pe continentul african, intenţionează să sape peste 1,5 milioane de morminte pentru eventualitatea în care acestea ar fi necesare din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului, relatează miercuri agenţia EFE.
Este ceea ce a declarat responsabilul provincial pentru sănătate, Bandile Masuku, la o conferinţă de presă desfăşurată la Johannesburg înaintea unei vizite pe un teren unde se sapă deja morminte pentru situaţia în care ar fi nevoie de înmormântări masive.
”O discuţie incomodă”
”Pregătim peste 1,5 milioane de morminte. Este o discuţie incomodă, pentru un medic nu este una dintre cele mai bune teme, dar aceasta este realitatea cu care suntem forţaţi să ne confruntăm şi pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a explicat responsabilul sud-african.
Africa de Sud este ţara cea mai afectată de pandemia COVID-19 pe continentul african, cu circa 40% din cazurile descoperite pe acest continent. Până în prezent în Africa de Sud au fost confirmate 215.855 de cazuri de coronavirus, dintre care 3.502 decese.
Relativ ferită de pandemie când aceasta se extindea în Europa, începând din luna iunie Africa de Sud a înregistrat creşteri galopante ale infectărilor, care au ajuns în ultima vreme la circa 10.000 pe zi.
Relaxarea măsurilor de izolare
Creşterea numărului cazurilor coincide cu relaxarea măsurilor de izolare începând de pe 1 iunie, mai ales în provincia Gauteng, principalul centru politic şi economic al ţării.
În Africa, pandemia progresează lent în Eritreea, Gambia, Mali, Seychelles şi Togo.
Iar zece ţări, printre care şi Egipt, s-au confruntat cu o tendinţă descrescătoare în ultima lună, anunță Organizația Mondială a Sănătății.
”Întrucât peste o treime dintre ţările din Africa şi-au dublat numărul de cazuri în ultima lună, COVID-19 ameninţă să suprasolicite sistemele fragile de sănătate de pe continent”, a precizat directorul regional OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti.