Ultima producție a grupului Disney o are în rol principal pe Maya Lopez o supereroină amerindiană şi surdă. Grupul american este acuzat că este adept al curentului „woke”, din cauza personajelor homosexuale sau non-binare.
Grupul Disney lansează o nouă supereroină
Noul serial Echo. de pe Disney+ și Hulu, explorează aventurile lui Maya Lopez, o fostă infractoare din New York. Eroina își redescoperă rădăcinile amerindiene în orașul său natal, Oklahoma.
Maya Lopez este o femeie amerindiană, surdă și cu un picior amputat. Marvel își îndreaptă atenția către această figură neconvențională pentru a revigora o franciză care pare să piardă teren în cadrul grupului Disney. Această mișcare vine într-un moment în care CEO-ul Disney pare să se retragă din prima linie a războaielor culturale americane, conform informațiilor furnizate de AFP.
Lansarea are loc într-un moment sensibil atât pentru universul Marvel, cât și pentru proprietarul său, Disney. Publicul pare să fie obosit de franciza cu supereroi Marvel, cu cifre de audiență în descreștere. În timp ce grupul Disney devine subiect de controversă în rândurile dreptei americane. Mai ales în perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale.
La fel ca și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care și-a anunțat candidatura pentru fotoliul prezidențial. Republicanii acuză grupul Disney de promovarea „wokeismului”. Din cauza prezenței personajelor homosexuale sau non-binare în producții precum „Buzz Lightyear” și „Elementary”.
În plus, Disney a pierdut recent titlul de cel mai profitabil studio de la Hollywood. A fost depășit anul trecut de Universal, o situație fără precedent după 2016.
În luna noiembrie, CEO-ul Disney, Bob Iger, a sugerat echipei sale de creație să adopte o abordare mai temperată în ceea ce privește politica „woke”. În loc să se concentreze pe simboluri și „mesaje pozitive”, el a subliniat dorința de a reveni la rădăcinile studioului, punând accentul pe distracție și amuzamentul publicului.
Serialul aduce în prim-plan diversitatea culturală
Serialul „Echo,” cu numeroase dialoguri în limbajul semnelor, subtitrare și o colaborare extinsă cu populația nativă Choctaw, evidențiază totuși angajamentul față de incluziune. Creatorii au avut în vedere autenticitatea unei scene de adunare sportivă, plasată în America pre-colonială. Pentru a aduce în prim-plan diversitatea culturală și istorică.
„Sunt extrem de mândră (…) să fac auzită vocea populaţiilor autohtone”, a declarat protagonista serialului, Alaqua Cox, într-o recentă conferinţă de presă.
Noul serial consacră astfel avântul unei tendinţe care se manifestă în universul Marvel.
Deşi această franciză cu supereroi inspiraţi din revistele de benzi desenate americane a debutat în industria cinematografică în 2008 cu filmul „Iron Man”, ea a trebuit să aştepte până la „Black Panther”, cel de-al 18-lea film al său, pentru a prezenta aventurile unui protagonist care nu este alb.
De atunci, universul Marvel şi-a diversificat considerabil personajele, în timp ce, în paralel, încasările sale din box-office au scăzut.
Însă nimic nu arată că aceste două fenomene sunt asociate, afirmă Bethany Lacina, care a studiat demografia publicului francizei Marvel.
„Persoanele non-albe sunt mai predispuse să vizioneze filmele Marvel decât persoanele albe. În special afro-americanii şi persoanele latino”, a explicat această profesoară de la Universitatea Rochester.