O echipă de cercetători din Chile a realizat un studiu preliminar cu privire la varianta Lambda a SARS-CoV-2, depistată prima oară în august 2020, tot pe continentul sud-american, în Peru.
Varianta Lamba ar putea fi o adaptare a virusului la vaccinul CoronaVac, dezvoltat în China de Sinovac
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această variantă a coronavirusului ar putea fi o adaptare la vaccinul chinezesc CoronaVac, dezvoltat de compania Sinovac. Din acest motiv, cercetătorii spun că toate programele de vaccinare ar trebui să fie realizate “sub o strictă supraveghere”, relatează Digi24.
Campaniile de vaccinare din ţările Americii de Sud folosesc în special serurile produse în China şi Rusia.
Chile, acolo unde a fost realizat studiul, stă foarte bine la capitolul vaccinare, însă transmiterea virusului rămâne totuşi ridicată. Populația a fost vaccinată predominant cu CoronaVac și mai puțin cu vaccinurile ce folosesc tehnologia ARN mesager, precum Pfizer, sau cu cele bazate pe tehnologia vectorului viral nereplicativ, cum este AstraZeneca.
“Mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut”
Varianta Lambda este acum responsabilă de circa 30% din infectările din Chile. Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare științifică, sugerează că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau varianta Alfa (britanică).
Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a recunoscut şi ea recent că această variantă are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.
“Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac.
Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, se arată în studiul realizat de cercetătorii chilieni.
Sursa foto: Dreamstime