Sute de șoferi au rămas fără permis în ultima perioadă pentru depășirea vitezei regulamentare, în special pe autostradă. Aceștia se plâng pe rețelele de socializare că metoda folosită de polițiști nu este legală, însă între-timp legea s-a schimbat.
Cum acționează poliția. Agenții se află într-o mașină neinscripționată cu hayonul deschis, iar unul dintre ei folosește un pistol de radar de pe bancheta din spate. La câțiva kilometri distanță se află o mașină de poliție care oprește șoferii prinși că merg cu viteză.
Proiectul de lege care urma să modifice Codul Rutier și să interzică amplasarea aparatelor radar neinscripționate a picat la votul Comisiei de Transporturi la limită, cu 7 voturi împotrivă și 6 pentru.
Astfel, radarele neinscripționate acționează legal. Polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de contravenție pentru depășirea vitezei legale chiar dacă nu el este, de fapt, agentul constatator, potrivit unei decizii pronunțate de ICCJ în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Decizia nr. 4/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 168 din 8 martie 2017 și a devenit obligatorie pentru toată lumea. Sancțiunea e valabilă chiar dacă e aplicată de alt polițist decât operatorul radar.
Avem cele mai proaste drumuri din Europa, dar și cei mai mulți șoferi care nu respectă regulile. 49 de accidente mortale la un milion de locuitori. Este media valabilă pentru Uniunea Europeană. În România, însă, cifra urcă până la 90. Mai puțin decât în alți ani, dar de trei ori mai mult decât în alte țări occidentale.