În cartea sa, intitulată ”Spiderweb Capitalism: How Global Elites Exploit Frontier Markets”, Kimberly K Hoang investighează rețeaua internațională ocultă a elitei politice și economice și practicile secrete și corupte pe care acestea le folosesc pentru a câștiga bani și a-și proteja finanțele.
În această lucrare, Kimberly Kay Hoang a cercetat o rețea complexă de filiale interconectate, care, practic, susține ea, sunt imposibil de identificat și urmărit, scrie Fastcompany.
Un tip de capitalism în care elitele economice și politice fac legea
Într-un interviu pentru sursa citată ea a explicat ce este, de fapt, „capitalismul de tip pânză de păianjen”, așa cum sugerează titlul cărții sale.
”Capitalismul de tip pânză de păianjen este o rețea complexă de filiale, care sunt interconectate în mai multe moduri și sunt imposibil de identificat. Centrele financiare off-shore au permis atât elitelor economice, cât și politice, care în economiile mai puțin dezvoltate sunt adesea una și aceeași, să le asigure oportunități exclusive și cvasi-legale pentru acumularea unor averi uriașe”, spune ea.
Cei care controlează rețeaua sunt ”păianjeni mari”
Kimberly Kay Hoang subliniază că această rețea este atât de complexă și are atât de multe straturi, încât devine dificil de urmărit. ”Fiecare componentă este conectată prin rețele de profesioniști din domeniul financiar, juridic, executiv și din relațiile publice, neștiind unii de ceilalți”, subliniază ea.
”Eu îi numesc pe cei cu averi uriașe și care controlează rețeaua, ”păianjeni mari” . Dar acești păianjeni folosesc „agenți” sau „reparatori” pentru a le acoperi legăturile strânse cu diferite tranzacții care pot fi considerate „murdare” sau corupte”, explică autoarea.
Nu puteți identifica o persoană sau un singur vinovat
Kimberly Kay Hoang spune că unul din atributele acestei rețele este lipsa de etică.
”Nu puteți identifica o persoană sau un singur vinovat. Este ceva sistemic. Oamenii din această rețea se consideră doar un fel de rotiță din sistem. Este, de asemenea, un factor care contribuie la faptul că unii experți financiari operează în economiile mai puțin dezvoltate. Aș putea să afirm că, în ultimii ani, sub administrația Trump, elitele politice au devenit sinonime cu elitele financiare”, menționează ea.
Pe piețele emergente, elitele financiare au legături foarte strânse cu elitele politice care aleg fie să nu adopte legi pentru a-și reglementa activitățile financiare, fie să nu aplice anumite legi.
Scandalul Goldman Sachs este doar vârful aisbergului
Kimberly Kay Hoang amintește în cartea sa de cel mai recent scandal, în care a fost implicată Goldman Sachs, acuzată că a dat mită de un miliard de dolari oficialilor din Malaezia și Abu Dhabi pentru a obține afaceri profitabile. Ea susține că acesta este ”doar vârful aisbergului”.
”Este partea cea mai fascinantă. Această lume este atât de vastă și cu ramificații atât de mari, încât nu mă pot gândi la companii sau persoane care pot pretinde cu sinceritate că se află deasupra acestor rețele sau în afara lor”, afirmă ea.
Super-bogații se ascund în spatele altora
”Super-bogații se ascund în spatele altora. În spatele fiecărui CEO se află un președinte, care este atât de bogat încât nimeni nu poate ajunge la el nicăieri și nu dă socoteală nimănui”, conchide Kimberly K Hoang.
Mulți dintre directorii executivi intervievați de ea au spus că, deși apar în mass-media și sunt arhicunoscuți, nu fac decât să gestioneze banii altora, care sunt adesea invizibili în aceste rețele.